Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin: 'Hesaptaki paraya, işlem bitinceye kadar hiçbir kimse müdahale edemeyecek'

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, 'Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sistem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak' dedi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sistem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşıt alım satımında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Noterler Birliği’nin yetkilendirilmesine yönelik protokol anlaşmasının ardından Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, açıklamalarda bulundu.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin, ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin işleyişi ve tarafların yapması gerekenler konusuna açıklık getirdi. Cin, alım satım işlemi tamamlanana kadar alıcının ödeyeceği paranın emanet bir hesapta bekletileceğini belirterek, “Biliyorsunuz 2’nci el araç alım satımları noterliklerde yapılıyor. Noterliklerde yapılan araç alım satımlarında bugüne kadar elden nakit ödeme, banka havalesi gibi uygulamalarla ödeme yapılıyordu. Taraflar isterse bu tür ödemeler ortadan kalkacak. Bu konuda Merkez Bankası denetimli ödeme kuruluşları ya da bankalar sistem içinde yer alacaklar. Alıcı, bu sisteme başvurusunu yapacak, miktarı belirleyecek ve belirlediği miktar alıcının hesabından, emanet hesaba bloke edilecek. O hesaptaki paraya, işlem bitinceye kadar hiçbir kimse müdahale edemeyecek. Daha sonra noterliğe gelecekler, noterde alım satım işlemi gerçekleşecek. İşlem bittikten sonra noter, aracı kuruluşa, ödeme yapan kuruluşa, işlemin bittiğini sistem üzerinden bilgilendirecek. Aracı kuruluş da o hesaptaki parayı, satıcının hesabına aktaracak. Sistem böyle işleyecek” ifadelerini kullandı.

Sistemin kullanılmasının zorunlu olmadığını söyleyen Cin, alım satım işlemleri sırasında sistem kullanılırsa; dolandırıcılık ve nakit para taşıma riskinin ortadan kalkacağını aktardı. Sistemin 1 Şubat itibariyle hizmete açılacağının haberini veren Cin, “Sisteme katılım zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. Temel amaç dolandırıcılığın önüne geçmek. Adalet Bakanı da açıklamıştı, zaman zaman bu tür işlemlerde, günde yaklaşık 30 bin işlem yapılıyor. Yılda da 8-9 milyon işlem yapılıyor. Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sitem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” açıklamasında bulundu.

İhlas Haber Ajansı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN