Zorlu'dan Bakan Fidan'a F-16 soruları

İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, F-16 satışına ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Zorlu, “ABD Kongresinin, satışı önleme yetkisi hangi durumlarda devreye girer? Türkiye'nin ABD dış politikasına aykırı hareket etmesi durumunda, bu yetkinin kullanımı nasıl işleyecektir?” diye sordu. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, ABD'nin, Türkiye'ye yönelik F-16 satışında yeşil ışık yakması ardından satışına dair ayrıntıları Meclis gündemine taşıdı. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, “ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı ve modernizasyonu meselesi uzun zamandır gündemde olmakla birlikte satışa yönelik prosedürün ancak İsveç’in NATO üyeliğine onay vermemiz durumunda başlatıldığı görülmüştür.” dedi.

“Daha önce karşılıklı eş zamanlı adımlarla yürütüleceği açıklanan bu konuda Türkiye, elindeki kozu tamimiyle kullanmış olup ABD Kongresinin F-16’larla ilgili işleteceği süreç ve atacağı adımlar gerek teknik gerekse siyasal bakımdan birçok soru işaretini barındırmaktadır.” diyen Zorlu, sürecin Türkiye’nin milli çıkarlarını ve geleceğini doğrudan etkileyeceğine işaret etti.

Zorlu, şu soruları yöneltti:

1.    F-16'ların teslimat zaman çizelgesi nedir ve bu süreçte herhangi bir gecikme olasılığı var mıdır? Gecikmelerin olası sebepleri ve bunların Türkiye'nin savunma ihtiyaçları üzerindeki etkileri nelerdir?
2.    ABD Kongresinin, satışı önleme yetkisi hangi durumlarda devreye girer? Türkiye'nin ABD dış politikasına aykırı hareket etmesi durumunda, bu yetkinin kullanımı nasıl işleyecektir?
3.    F-16 savaş uçaklarının, operasyonel kullanımı ile ilgili herhangi bir sınırlama veya taahhüt var mıdır?
4.    Türkiye'ye F-16 satışı ile birlikte Yunanistan'a F-35 satışının bölgesel askeri dengeler üzerindeki etkisi nelerdir? Bu durum, Türkiye'nin güvenlik ve stratejik çıkarlarına nasıl yansıyacaktır?
5.    Söz konusu satışın, toplam maliyeti nedir ve bu maliyet Türkiye'nin savunma bütçesi üzerinde nasıl bir etki yapacaktır?
6.    F-16'ların alternatifi olarak değerlendirilebilecek diğer uçak veya savunma sistemleri nelerdir? Türkiye, bu alternatiflere yönelirse ne gibi avantajlar veya dezavantajlarla karşılaşabilir?
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN