Ev Ve Araba Alacaklar Dikkat: Ürünü Görmeden Kapora Yatırmayın!

Bütçe ölçeği fark etmeksizin çevrimiçi platformlardan alışveriş yapmak giderek popülerleşirken, dolandırıcılık vakaları da artıyor.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Son dönemde özellikle ikinci el gayrimenkul ya da motorlu taşıt satışlarında kapora dolandırıcılığının yaşandığını belirten yerli platform Kaporam.Net'in Kurucusu Ramazan Akay ise geliştirdikleri sistemle güvenli alışverişin önündeki engelleri kaldırdıklarını açıkladı. 

Dijitalleşmenin yaygınlaşması, küçük ya da büyük bütçeli alışverişlerin çevrimiçi platformlardan kolaylıkla yapılmasına kapı aralarken, dolandırıcılık vakalarını da tetikliyor. Öyle ki MasterCard’ın yayımladığı istatistikler, küresel e-ticarette 2022’de 41 milyon dolara ulaşan dolandırıcılığın bu yıl sonunda 48 milyar doları aşacağına işaret ediyor. Vakaların %42'si Kuzey Amerika’da gerçekleşirken, bunu %26 ile Avrupa ülkeleri takip ediyor. Son dönemde dolandırıcılık vakalarının ön ödeme gerektiren ikinci el gayrimenkul ya da motorlu taşıt alım satımlarında yoğunlaştığını söyleyen Kaporam.Net Kurucusu Ramazan Akay, güvenli ve basit ödeme imkanı sundukları uygulamalarını hayata geçirdiklerini duyurdu. Uygulamalarına üye olanların, anlaşma yaptıkları tarafa kapora ödemelerinin, ürünü görüp onay verdikten sonra gerçekleştirildiğini açıklayarak, bu şekilde kapora dolandırıcılığını sonlandırdıklarını söyledi. 

“Alıcılar, görmedikleri ürün için kapora yatırmamalı”

Onay mekanizmasına bağlı olarak geliştirdikleri ödeme sistemiyle güvenli alışverişin önündeki engelleri ortadan kaldırdıklarını belirten Ramazan Akay, “Alışveriş yapmak, çevrimiçi platformlarla artık daha kolay hale gelirken, istemesek de dolandırıcılık vakaları gün geçtikçe artıyor. Çünkü, insanlar birbirini hiç tanımadan ya da alacakları ürünü görmeden sosyal medya platformlarında, çevrimiçi pazaryerlerinde karşı tarafın vaatlerine inanıp ön ödeme yapabiliyor. Ürün beklediği gibi çıkmadığında ise mağdur oluyor. Hatta, böyle bir ürün aslında hiç olmayabiliyor ve dolandırıcılar başkalarının varlıklarını satışa çıkarmış da olabilir. Böylesi dolandırıcılık vakalarının gayrimenkul ya da motorlu araçlar satışlarında gerçekleşmesi ise maddi kaybı üst seviyeye çıkarıyor. Biz de kapora dolandırıcılığını bitirmek ve güvenli alışverişin önünü açmak amacıyla kurduğumuz sistemle sektörde devrim niteliğinde bir adım attık” dedi.

“Kullanıcıların ikinci el alışveriş deneyimini güvenle tamamlamalarını sağlıyoruz”

Geliştirdikleri ödeme yöntemiyle ev, arsa ve araba gibi büyük değerlere sahip alımlarda talep edilen kaporanın yatırılması sürecindeki güven sorununu çözdüklerinin altını çizen Ramazan Akay, “Kaporam.Net ile ikinci el alışveriş deneyimini şeffaflaştırarak alıcılar ve satıcılar arasında güven bağı oluşturuyoruz. İlk adımda, herhangi bir şekilde alışveriş yapmak konusunda anlaşan kullanıcılar, platformumuza üye oluyor. Alıcı, ürünü eksiksiz teslim aldığında ödemenin gerçekleştirilmesi için uygulamamız üzerinden onay veriyor ve para diğer kullanıcıya aktarılıyor. Yani kullanıcılar, doğrudan kendi banka hesapları yerine bizi tercih ederek dolandırılma olasılığını yok ediyor” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Şu anda anlaşmalı olduğumuz 4 banka mevcut. Bu bankalarda hesabı olan kullanıcılar, havale şeklinde de ödeme yapabilirken, EFT-FAST işlemi ise tüm bankalardan gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, farklı işletim sistemleriyle çalışan cihazlara göre geliştirdiğimiz uygulamamızla herkes için geniş bir erişim imkânı tanıyoruz. Yatırımcılara ise alışverişlerini saniyeler içinde, güvenli ve keyifli bir şekilde tamamlamak kalıyor.”  
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN