Eski TBMM Başkanı Şentop'tan yeni anayasa için uzlaşma formülü önerisi

TBMM'nin önceki Başkanı Mustafa Şentop, 2011'de oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu tecrübesini paylaşarak, 'Anlaşılabilecek kadar kısım üzerinde anlaşılır, anlaşılamayacak kısımlar ya mevcut anayasadaki hükümlerle ya da milletimizin onayına sunulmak suretiyle aşılabilir.' dedi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Eski Meclis Başkanı Şentop, yeni anayasa çalışmaları, önceki yıllardaki uzlaşma arayışları ve yaşanan tartışmaları AA muhabirine değerlendirdi.

- "Samimiyet olduğu takdirde formüller geliştirilebilir"

Önceki Meclis Başkanı Şentop, 1982 Anayasası'ndan herkesin şikayetçi olduğunu kaydederek, "Şikayetçiysek; o zaman samimiyetle ve kararlılıkla bu şikayetçi olduğumuz şeyi değiştirelim, sadece şikayetçi olmakla kalmayalım." dedi.
Samimiyet olduğu takdirde formüller geliştirilebileceğini dile getiren Şentop, "Türkiye, şimdiye kadar halkın seçtiği temsilciler eliyle bir anayasa yapmamış. Darbe döneminde hazırlanmış ve halkın onayına sunulmuş metinler var. Burada bununla ilgili bir yapım yöntemi üzerinde konuşulmalı ve anlaşılmalı." ifadelerini kullandı.
Bütün maddeler üzerinde mutabık kalınacak bir metnin çıkarılmasının zor olduğunu kendisinin de kabul ettiğini belirten Şentop, "Mutabık kalınan ve kalınamayan kısımlar olabilir. Mutabık kalınamayan kısımlarda bir alternatif olarak mevcut anayasa hükümleri kenarda tutulabilir. Yüzde 70'inde mutabık kalındı ama yüzde 30'unda mutabık kalınamadı mesela; o zaman mevcut anayasanın o hükümleri mutabakat sağlanamayan kısımlar için varlığını sürdürebilir. Ama bu yeniden değerlendirilmiş, ele alınmış ve kabul edilmiş bir metin, böylece yeni bir anayasa olarak ortaya konabilir." değerlendirmesinde bulundu.
"Eski anayasa hükümleri olursa, yeni bir anayasa olur mu?" sorusunun abes bir soru olduğunu kaydeden Şentop, "Yeni bir anayasa yazsanız da mutlaka mevcut anayasanın birçok hükmünü, aynı cümlelerle ya da farklı cümlelerle koruyacaksınız. Yeni anayasa demek anayasadaki her cümleden farklı cümlelerle kurulmuş bir anayasa demek değil esasen. Önemli olan anayasanın bütünlüğü, ortaya koyduğu anlayış, oluşturduğu paradigma ve ruhu." görüşünü paylaştı.
- "Yeni anayasa, 'Türkiye Yüzyılı'nın Anayasası' olarak isimlendirilmeli"
Yeni anayasaya; Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, Türkiye Yüzyılı anlayışıyla hazırlanmış bir metin olarak bakmak gerektiğinin altını çizen Şentop, "Yeni anayasa, 'Türkiye Yüzyılı'nın Anayasası' olarak isimlendirilmeli." dedi.
Daha önceki anayasaların olağanüstü şartlar içerisinde yapıldığına işaret eden Şentop, "Türkiye'de ilk defa çok partili demokratik hayat içerisinde milletin temsilcileri eliyle yapılmış bir anayasa olacak." ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa konusundaki iyi niyet ve kararlılığın her şart altında yeni anayasa yapılmasına imkan sağlayacağını dile getiren Şentop, "Uzlaşma Komisyonu tecrübesi de bunu gösterdi. Siyasi partilerin şüphesiz farklı görüşleri, önerileri olur. Anlaşılabilecek kadar kısım üzerinde anlaşılır, bunun ben çoğunluğunu teşkil edeceği kanaatindeyim, ama anlaşılamayacak kısımlar ya mevcut anayasadaki hükümlerle ya da milletimizin onayına sunulmak suretiyle aşılabilir." değerlendirmesini yaptı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN