Bayan Gürkan ve Bayan Baruş'un Girişimleri Sonuç Verdi!

Hafize Gürkan' Hedefimiz Her İlçede Bir Kooperatif Kurmak. Yerelde Kooperatif Kültürünü Ortak Ve Kolektif Hareket Etme Bilincini Topluma Topluma Kazandırarak, Kırsalda Kalkınmaya Destek Sunmaktır '

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Ticaret Bakanlığının Kooperatiflerin gelişmesi ve Kooperatifçiliğin yaygınlaşması amacıyla başlattığı Kooperatifçilik tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında oluşturulan Kooperatifçilik otobüsü Malatya ya geldi.
Vali Aydın Baruş'un eşi Nagehan Baruş İle Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın eşi Hafize Gürkan Hanımefendilerin yoğun gayret ve girişimleri neticesinde Kooperatçilik ile ilgili Malatya da bir panel düzenlendi.

Ticaret Odası Salonunda yapılan panele Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ile Bülent Tüfenkci, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, TKDK Genel Müdürü Dr. Muhammed Adak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş, ESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren,  HİMYAÇDER Genel Başkanı A. Ece Budan, TKDK İl Müdürü Murat Tunç ile çok sayıda girişimci kadın katıldı.

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, “Keşke gittiğimiz her ilde bütün siyasilerimiz bu kadar özen gösterse de kooperatifçilik daha ileriye gitse diye bakıyoruz. Bizim bu beşinci ilimiz.
Birçok ilde bu programları yaptık ama Malatya’da gördüğümüz heyecanı diğer illerde göremedik. İnşallah bu diğer illerimize örnek olur ve hep böyle devam eder. Ekonomimizin vazgeçilmez argümanlarından biri de kooperatiflerimiz. Onun için bunun bir örnek olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan ise konuşmasında " Eşim Belediye Başkanı seçildiğinde bu görevin sorumluluğunun ne kadar büyük olduğunun bilincindeydim. Eşimle birlikte kendimin de çok büyük sorumluluk aldığımın farkına vardım. Malatya değimi ile beydağını sırtımda hissettim.
Şu soruyu kendime sürekli sordum " Bir eş olarak ilimize ne yapabilirim " Başta bir anne, bir kadın olarak toplumla özdeşleşmiş, toplumun sorunlarını kendi sorunları olarak gören bir birey olarak toplumun dezavantajlı guruplarından olan kadınlara dokunmak istedim. Küçük dokunuşların büyük farklar yaratacağına inanan bir olarak başlangıçta bu küçük hareketin " kelebek Etkisi Teorisi"ile katlanarak toplumun toplumsal etkisinin artacağına ve yaygınlaşacağına emindim. Ki geldiğimiz nokta bizi haklı çıkarmıştır.
Bu kapsamda Anadolu'muzun güzel ili Malatya'da kadınlara dokunulmalı, Onlar harekete geçirmeli ve güçlendirilmeli. Böylece hem kendi ailelerine hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunmaları için alanlar açmalıydım.
Sayın Valimizin kıymetli eşleri Sayın Nagehan Baruş Hanımefendi ile istişare de bulunarak Malatya da " Kadın Üretim Kooperatifi " Kurma ve geliştirme fikri konusunda mutabık kaldık. O dönemde ilimizde sadece 2 kooperatif vardı. Bu sayı hem çok azdı hem de kooperatiflere ilişkin toplumsal farkındalık malesef yetersizdi. Bu nedenle tüm kırsal ve merkez ilçelerde kooperatif kurulmalı sonrasında ise kooperatifler birliği hayata geçirilmeliydi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, 2019 yılı Eylül ayında belediye başkan eşlerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırlamış ve toplantıya katılan konuklara " Sıfır Atık ve Gönüllü Aile Olma " projeleri hakkında bilgilendirme yapmış ve toplantının sonuna doğru her ilin kendi ihtiyaçları doğrultusunca yapacağı her türlü çalışmayı destekleyeceğini söylemiştir. Sayın Hanımefendiye buradan teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden ayrılışımızda büyükşehir belediye  başkan eşlerini ve sahipliğini üstlenerek bir mekana davet ettim. Her Başkan eşi ilinde ne yapıyor? Ne yapmayı amaçlıyor? Bu toplantı sonucunda belli aralıklarla büyükşehir belediye başkan eşleri toplanıp çalışmalarımızı paylaşıp, fikir alışverişinde bulunalım. Hatta ilk toplantıyı arzu ederlerse Malatya'da yapabileceğimi önerdim. Fikir uygun görüldü ve hemen whapshap gurubu oluşturduk.
26-27 tarihlerinde Büyükşehir Belediye başkan eşleri, İlimizin İlçe belediye başkan eşleri, Üretici kadınlarımız ile Ticaret Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı ve Tarım Bakanlığımızda genel müdür düzeyinde bürokratların katılımı ile " Kooperatif Çalıştayını " gerçekleştirdik. Tüm paydaşların katılımları ile gerçekleştirdiğimiz Kooperatif çalıştayı basına kapalı gerçekleştirilmiştir.
Yapılan bu çalıştayda Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü bize kooperifimizi kurup harekete geçirirsek ticaret bakanlığı tarafından hazırlanan içerisinde döküman ve ekipmanların yer aldığı, hijyen ve paketleme vb. konularda eğitim veren uzman personellerin bulunduğu özel tasarlanmış otobüsün ilk harekete geçeceği yerin Malatya olacağını müjdeledi.
Sonrasında 7-8-9 aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen ve Türkiye'deki kooperatiflerin katıldığı " Kooperatifler Fuarına" katıldım. Fuarda Sayın Genel Müdürüm Nejmettin beyle karşılaştığımızda " Otobüs Ne Oldu Sayın Genel Müdürüm? " dediğimde hazırlanmak üzere Ne Zaman Malatya ya gönderelim dediler. Ben de Kış mevsimindeyiz özellikle ilçe yollarında kış koşulları nedeni ile ulaşım sıkıntısı olabilir. Nisan ayında bekliyoruz dedim.
Kış Koşulları ve Pandemi süreci yaşanınca bu çalışma önce Adana, Antalya illerinde yapıldı. Şimdi, de bizim ilimizde. Kentimizde sizi ağırlamaktan ve sizlerle beraber olmaktan çok mutlu olduğumu ayrıca ifade etmek isterim. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen Ticaret Bakanımıza ve Genel Müdürümüze huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.
Çalıştayda çizdiğimiz yol haritası ve önceki tecrübelerimizle beraber bu yolda hızla mesafe almaya başladık. Hedefimiz her ilçede en az 1 kooperatif  kurulmasını sağlayarak yerelde kooperatif kültürünü ortak ve kolektif hareket etme bilincini topluma kazandırarak kırsalda kalkınmaya destek sunmaktır. İl genelinde 2 olan kooperatif sayısı hali hazırda 6 ya ulaşmış bulunmaktadır.
Kurucu üyelerinin çoğunluğunun kadın olduğu kadın gücüyle yerelde ve kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan " Malatya Üretici ve girişimci kadınlar Kooperatifi" nin kurulmasına öncülük ettik. Kooperatifimizin ana yönetimini şehrimizin üretim kültürünü ve ürün mozaiğini daha iyi yansıtabilmek adına her ilçemizden bir üretici kadın alarak kurduk.
Öncelikle ilçelerimizde neler üretiliyor araştırması yaparak ürün envanterlerini hazırladık. Şu anda MALDİ - ANA markasıyla kooperatiflerimizin ürünleri 104 kaleme ulaşmış bulunmaktadır.  Marka tescilini aldığımız geleneksel organik ata Tohumu ile yapılan ürünlerimiz Tarım ve Ormancılık bakanlığının istemiş olduğu standart  ve onayları doğrultusunda tedarikçilerden ( Üretici Kadınlarımızdan ) alınıp kooperatifimiz aracılığıyla tüketici ile buluşturulacaktır. Kooperatifimizin ürünleri kurumsal web sitesi e ticaret üyelikleri ve sosyal medya üzerinden talep eden ülkemizin her köşesindeki tüketicilere doğrudan güvenilir ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılacaktır.
Kooperatifimiz ulusal düzeyde bir hizmeti kendisine görev atfetmiştir. Bu görev Anadolu ya uyum sağlamış ve unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını gün yüzüne çıkararak  doğal hazinelerimizin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. GDO lu gıdaların tüketimini azaltarak yerli tohumlar ile sağlıklı ve güvenli beslenmeyi desteklemek ve GDO lu tohum ithalatını azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaktır. Bu kapsamda; ata tohumu " Kunduru " "siyez " " Zerun" ve " Karakılçık  " buğday türlerinin ekilmesini sağladık.
İlçelerimizdeki üreticilerimizin ellerinde bulunan ata tohumu bakliyatların ekimini teşvik ettik. Bu yıl 200 dönüm üzerinde ata tohumunun ekimini gerçekleştirdik. Saha çalışmalarımız halen devam etmekte olup amacımız her köye ulaşarak  ata tohumlarını tespit etmek. ürün yelpazesini artırarak üretim sahasını genişletmektir.
Kooperatif hizmetlerimiz kuruluş aşamasından itibaren hızla devam etmekte iken tüm dünyanın olduğu gibi Mart 2020 de ülkemizin de Covid 19 Pandemisinden Malesef olumsuz etkilenmiştir. Üyelerimiz ve Üreticilerimiz başta olmak üzere toplum sağlığını korumak amacıyla kooperatif hizmetleri ve faaliyet süreci yavaşlatılmış hatta yer, yer durdurulmuştur. Ancak Covid 19 Pandemi etkisinin azalması ve kooperatifimizin toplumsal sağlığı korumaya yönelik her türlü koruyucu önlemleri alarak tekrar hizmete başlamıştır.
Kooperatifimiz Maldi - ana markasıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Kooperatifimiz projeli çalışmalarıyla daha hızlı büyüme trendinin yakalanacağı bilinciyle hareket etmektedir. Devletimizin Kadın kooperatiflerine çok ciddi destekler verdiğini biliyoruz. Ticaret bakanlığı tarafından ilan edilen ve 15 Temmuz 2020 tarihinden itibaren alınmaya başlanan Koop - Des Programı kapsamında gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Hazırlanan projeler ile oluşturulan katma değerli ürünlerin Maldi-ana markası altında tüketici ile buluşturulması hedeflenmektedir. Böylece hammadde üreticisi başta kadınlar olmak üzere tüm çiftçilerin hasat ürünleri aracı olmadan doğrudan tüketici ile buluşturulacaktır. Kadınlarımıza güvenen onları önemseyen, ve kendilerini geliştirmelerinin önünü açan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi'ye teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum. Gerek yapmış olduğumuz çalıştayda gerek bugün başlayan bir hafta sürecek olan bu eğitim programında bize katkı sunan Ticaret Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji bakanlığımıza katılımları ile bizi bilgilendiren genel müdürlerimize teşekkür ediyorum.
Bu günkü toplantıya katkıda bulunan ve toplantının moderatörlüğünü yapan milletvekilimiz sayın Öznur Çalık'a Toplumsal faaliyetlerde desteklerini esirgemeyen Milletvekilimiz sayın Bülent Tüfenkçi ye kooperatifin çalışmalarında kadınlarımıza üretim paketleme ve teşhir için yer tahsisi yapan ve gerekli destekleri sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'a sürecin başlangıcından bu güne kadar fikir ve destekleriyle bizleri yalnız bırakmayan ve Çalıştayda birlikte ev sahipliği yaptığımız sayın Valimizin kıymetli eşleri Nagehan Baruş Hanımefendi'ye ve bana inanarak benimle beraber bu yola çıkan üretken Anadolu Kadınlarına siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. "
Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ise kooperatifleşmenin kadınlara çok önemli kapılar açacağına dikkat çekti. Baruş, yeni nesillerin yetiştirilmesinde vazgeçilmez bir paya sahip olan kadınların, bu anlamda bir ülkenin geleceğini inşa eden mimarlar olduklarını ifade etti.

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın değişik alanlarında kendilerine sunulan imkanları değerlendirerek, aile ve ülke ekonomisine çok önemli katkıda bulunduklarını kaydeden Baruş, şunları söyledi: “Son yıllarda özellikle tarım ve ticaret alanında sağlanan iş kurma imkanlarından istifade eden kadınlarımızın, başarılı birer iş kadını olarak kendilerini ispatladığını görmek bizlere gurur vermektedir. Girişimcilik konusunda gerekli eğitimi alan, devletimiz tarafından sağlanan kredi ve hibe olanaklarını kullanan kadınlarımızın bu sebatkarlığı sayesinde başarılı ekonomik işletmeler kurduğunu ve bu işletmeleri büyüterek devam ettirdiğini görüyoruz.
Ancak sadece kadın olarak değil, insan olarak da bazen tek başına başaramayabileceğimiz ve üstesinden gelemeyeceğimiz zorluklar içeren işler olduğunu da unutmamamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Böyle durumlarda; , Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözünü hatırlatıyoruz. Bazı ekonomik girişimleri başarıya taşımak için elbirliği yapmamız vazgeçilmez hale geliyor. Ülkemizin dört bir tarafında yeteneklerini birleştirerek üreten, ürettiklerini de iktisadi olarak değerlendirebilen kadınlarımızın kurduğu kooperatifler başarı hikayeleri yazıyorlar.
Kadınların birbirlerine güven ve inanma konusundaki erkeklerden daha olumlu olan tavırlarının bu kooperatiflerin hayatiyetini devam ettirmede çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum. Saygıdeğer kadınlarımız; sizlerin yetenek ve becerilerinizi birleştirerek ortak bir güç haline geleceğiniz kooperatifleşme yarın sizlere çok önemli kapılar açacaktır. El emeğiyle göz nuruyla, sabırla ürettiğiniz, ortaya çıkardığınız ürünlerin değerini bulması, diğer insanlar tarafından talep edilmesi için bu gücü kullanmamız gerekiyor.”

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, açılışta yaptığı konuşmada, kadınların fıtratlarının farklı ama fırsatlarının aynı olması gerektiğini dile getirdi.

Milletvekili Çalık, fırsatları eşitlemek için herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Bu vesileyle 2002’den itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadınlarımızın artık işte, eğitimde ve kadın arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak, kadınlar arasındaki fırsat eşitliğini sağlamasından, ekonomide ve siyasette kadının görünür hale gelmesinde gösterdiği çabadan dolayı teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.


Milletvekili Çalık, Malatya’nın güçlü kadınlardan oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Malatya, siyasette de sivil toplum örgütlerinde de güçlü kadınlardan oluşuyor. Hem Doğu Anadolu’da hem de Türkiye’de kooperatifleşme açısından çok önemli bir gün. 2000’li yıllarda sadece 10 tane kadın sivil toplum örgütü varken, bugün 50’ye yakın Malatya’da kadın sivil toplum örgütü faaliyet gösteriyor. Güçlü kadınlarımızın çalışmalarıyla biz bu işi Malatya’da başarırız.
Biz, inanıyorum ki dört dörtlük hanım eller yani Malatyalı hanımlar, Malatya’da üretime geçer, kooperatifleşmede de Türkiye’de rekora imza atar. Sadece bir kadın kooperatifine 150 bin liraya kadar destek, karşılıksız hibe Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek. Bunun açıklamasını da ilk Malatya’dan yapıyoruz. Siz çalışırsanız, projenizin yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de kooperatiflerin dünya genelinde ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmanın önemli araçlarından biri olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kooperatifçilik anlayışı esasında baktığımızda bizim medeniyetimizin yardımlaşma ve kalkınma anlayışının temel felsefesini de ifade etmektedir. Bire bir örtüşmektedir. Bizim yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızın temeli başkalarına faydalı olmak üzeredir.
Biz sadece kendi çıkarlarını gözeten bir toplum hiçbir zaman olmadık. Biz yaşadığımız coğrafyada herkesin mutluluğuyla mutlu olan ve herkese yardım elini uzatan bir medeniyetin çocukları, mensuplarıyız. Başka Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere gerçekten bu dönemde de biz bunu yansıtmaya çalışıyoruz ” dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş da konuşmasında şunları söyledi: “Gerçekten kadınlar güçlerini bir araya getirdiği zaman başaramayacakları bir girişim olamaz. Bundan eminiz. Bugün çok sevinçliyim ki Malatya kadınları bu konuda gerekli duyarlılığa sahipler ve gelecekte çok büyük başarılara imza atacaklar. 6 tane kadın kooperatifinin olması da bunu gösteriyor. Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çabada biz, yanlarında destek olacağız. Özellikle kadın kooperatiflerinin kurulması noktasında ilin valisi olarak kadınlarımızın bana gelmelerini, bana ulaşamazlarsa kaymakamlarımıza ulaşmalarını istiyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde “Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri’ konusu ele alındı.

Panelde, Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, TKDK Genel Müdürü Dr. Muhammed Adak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş konuştu.

Panele video konferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kooperatif otobüsünün bu hafta Malatya’da olacağını ve kooperatifçiliğin anlatılacağını ifade etti.

Bakan Pekcan, Malatya’nın yerel ürünleriyle ilgili kooperatifler nasıl etkin bir şekilde kurulabilir, yönetilebilir konusunda ekiplerin Malatya’da olduğunu ve ilçelerdeki kadın girişimciler ve kooperatiflerle bir araya geleceklerini kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadınların bilişim alanında da faaliyet gösterip, kooperatifleşmesini önemsediklerini ifade ederek, “Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde kooperatifçiliğin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiğini de aslında hep beraber görüyoruz. Bizimde hedeflerimiz arasında kooperatiflerimizin, üretim ve ihracatta özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almadır. Bununla ilgili de çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.  Bir kişinin, bir girişimcinin ya da bir küçük işletmenin cesaret edemeyeceği veya altından kalkamayacağı ölçekte bir üretimin, bir araya gelince el birliğiyle yapınca kolaylıkla altından kalkabildiğini ve üretime ve ihracata katkı sağlandığını görüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin her köşesinin kültürel zenginliklerin yanı sıra çok verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Bakan Pekcan, “Malatya’nın ürünleri zaten dünya çapında. Bunu kadınların eliyle nasıl daha geliştirebiliriz, artırabiliriz; tarımsal ürünlerden el sanatlarına, ticaret ve sanayi alanındaki pek çok konusunda yerel potansiyellerimiz ve yerel dinamiklerimiz oldukça güçlü. Oldukça yaratıcı ve üretken. Kooperatiflerimiz ve birliklerimiz yerel dinamiklerin daha kolay hayata geçirmekte, çok daha etkin kullanabilmekteler. Biz de bakanlık olarak bütün ekibimizle, imkanlarımızla her zaman kooperatiflerimizin, girişimci ve kooperatifçi kadınlarımızın, esnafın her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Otobüsümüzde bulundukları illerde eğitimler verip, panel ve çalıştaylar düzenliyorlar. Bugünlerde çok önemli bir programımızı hayata geçirdik.
Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi'ne (KOOP-DES) çok büyük önem verdik. Kadın kooperatiflerimizi destekleme amacı güdüyoruz. Bir araya gelip üretim, istihdam, katma değer sağlayan projeleri de kooperatiflerimiz 81 ilde İl Ticaret Müdürlerimize başvurabilirler. Burada makine ve ekipman tedarikleriyle ilgili destek yüzde 50 ama Malatya için yüzde 75. Makine ve ekipman tedarikine maksimum 150 bin liraya kadar olmak üzere hibe desteği vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Kooperatifçilik kitabı hediye edildi

Ayrıca, progamda Başkan Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan tarafından hazırlanıp yayınlanması sağlanan kooperatifçilik ile ilgili kitap, katılımcılara takdim edildi.

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 2

  • devlet | 21 Temmuz 2020 10:40

    HAFİZE GÜRKAN NEREYE GİRİŞMİŞ DE SONUÇ VERMİŞ DEYİN HELE.

  • devlet | 21 Temmuz 2020 10:33

    hafize gürkan da, kocası gibi şovmen anlaşılan. bu panelde hiçbir katkısı olmamasına rağmen "bizim girşimlerimizle" demiş. ben konuyu iyi biliyorum, hiçbir katkınız olmadı hafize gürkan hanım. karı koca çok iyi şov yapıyorsunuz

BUNLARA DA BAKIN