Başar, Üreticilerimiz Bu Fiyatlarla Üretim Yapamaz

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar 2022 yılında üreticileri zor bir dönem beklediğini belirterek Devletin üreticiye vereceği desteklerin gelen zamlara göre ayarlanmasını istedi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar 2022 yılında üreticileri zor bir dönem beklediğini belirterek Devletin üreticiye vereceği desteklerin gelen zamlara göre ayarlanmasını istedi.
Malatya’nın önemli ve aktif örnek kuruluşlarından çiftçi ve üretici dostu Battalgazi Ziraat Odası yine üyelerinin sesi olmaya devam ediyor. Artan girdi maliyetlerinin ve gelen zamların yansımasının çiftçilerin elini kolunu bağladığını belirten Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar “ Çiftçilerimizin en büyük sıkıntısı Elektrik fiyatları, Yakıt, Gübre ve tohum maliyetleridir.
Elektrik fiyatları çiftçilerimiz için önemli bir sorundur. Üreticilerimiz bu fiyatlarla üretim yapamaz hale gelmekten büyük endişe duyuyor. Bu yüzden elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır. Faturasını ödeyemeyen veya 2 faturasını yatıramayanın aboneliği iptal ediliyor. Buna da bir son verilmelidir.
Tarımsal üretimdeki sorunlar giderilmezse çok daha yüksek gıda fiyatlarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Gıda enflasyonunu önlemek için üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur. Ayrıca üreticilerimizin topraklarını üretim değil, yatırım ve rant amaçlı satın almak isteyenlere satmasının önüne geçilmelidir.
Mazota yapılan %111’lik artış üreticilerimizi zora soktu, verilen destekler yetersiz kaldı. Destekleme bütçesi milli gelirin %1’in altına düşmemelidir. Bu aşamada çiftçilerimiz hangi geliriyle kontak açabilecek. Tarlasını nasıl sürebilecek? Kayısı ağaçlarının bakımını nasıl yapabilecek?
Çiftçilerimiz girdi ihtiyaçları için kullandığı Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarından dolayı sorunlar yaşıyor. Kooperatifler tarafından icra işlemleri başlatıldı. Çiftçilerimiz kendi kooperatifinden bir yapılandırma bekliyor.
Yapılacak uygulamada kredi borçlarının takibe girmiş olmasının ve icraya gitmiş olmasının başlangıç ya da son tarihi sınırı konmaksızın, istisnasız bütün çiftçileri kapsaması çok büyük önem arz etmektedir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN