Saçlar Neden Dökülür ? - Elvan Akşahin

Saçlar Neden Dökülür ?


SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR ?

Hatalı bakım uygulamak saç dökülmesinin en sık görülen sebebi ve bu alışkanlıktan vazgeçildiğinde tekrar eskisi gibi gür saçlara kavuşmak mümkün oluyor. Ancak saç dökülmesi; saç teli ve saçlı deri hastalıkları, tiroit veya anemi gibi önemli hastalıkların da işareti olabiliyor. Uzmanlar, bu yüzden saç dökülmesinin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Saçların rutin bir dökülme düzeni olduğunu ve günde 50-100 adet saç teli dökülmesinin olağan kabul edildiğini belirten dermatologlar. Dökülme bu sayının üzerine çıktığında,  alın ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler başladığında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Saçın büyüme (anagen), gerileme  (katagen) ve dinlenme  (telogen)  denilen üç evresi vardır. Büyüme evresi aktif olarak kılın oluşumu veya aktif büyüme dönemidir. 3-4 yıl süren büyüme evresinde saç telleri gelişimini canlılığını sürdürür ve uzar.

Sonrasında saç köklerinin büyümesi durur ve 1-2 hafta süren katagen evreye geçer. Bu evrede saç kökü en dipten başlayarak kendi içine çöker. Saçlar canlılığını parlaklılığını yitirir, matlaşır,uzaması durur,incelmeye başlar. En sonunda saçlar dinlenme peryodu olan telogen evreye girer.Yaklaşık 3 ay süren telogen evrede saç köklerinden ayrılırve dökülür.


SAÇ DÖKÜLMESİNDE SIK GÖRÜLEN NEDENLER  

1-AŞIRI KİLO KAYBI : Diyette başladıktan sonra 1 ile 6 ay sonra yaygın saç kaybı olabilir.

2-ENFEKSİYONLAR : Özellikle ateşli hastalıklar, viral enfeksiyonlar saç dökülmesine sebep olurlar.

3-DOĞUM YAPMAK : Genellikle doğumdan 2- 4 ay sonra başlar ve 4-5 ay sonra iyileşir.Aynı şekilde doğum kontrol ilaçlarının başlama ve kesilmesi halinde telogen dökülme tetiklenebilir.Saçların dökülmesi ilacın kesilmesinden birkaç ay sonra görülebilir.
4-DEMİR EKSİKLİĞİ : Telogen dökülmenin en önemli sebebidir.kadınlarda menstrüasyon ve hamilellik esnasında %20-30 oranında yetmezlik görülür.böyle hastalara demir vermek çoğu hastada saç kaybını önlemesine yardımcı olur.

5-AĞIR SİTRESLİ DURUMLAR : Ağır stresli durumlarda saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor. Stres vücudumuzda çeşitli stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak iç dengenin bozulmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor.

6-Alopesi Areata (Saçkıran hastalığı): Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen ve otoimmün bir hastalık olan alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkıyor. Saçlı deride, bazı hastalarda ise kaş, kirpik ve sakallar da dahil tüm vücut kıllarında, vücudun kendi ürettiği bir takım otoantikorlar yüzünden oval şeklinde dökülmelere yol açıyor. Genetik yatkınlık, nörolojik faktörler, enfeksiyonlar ile stres gibi etkenlerin hastalığı tetiklediği düşünülse de altta yatan etken henüz tam olarak aydınlığa kavuşmadı. Kalıcı kelliğe neden olmayan bu hastalık uzun sürerse tedavi gerekebiliyor.

7-BÜYÜK AMELİYATLAR : Ağır cerrahi işlemler, yüksek ateşli hastalıklar, ağır geçirilen enfeksiyon hastalıkları ve bazen ağır bir gribal enfeksiyon sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlenebiliyor. Bu hastalıkların tespit edilmesi ve tedaviye başlanmasının ardından saç dökülmesi durabiliyor.

8-HORMONAL : Tiroid bezinin hem az hem de çok çalışması saç dökülmesi yapabilir. Ayrıca menapoz sonrasında saç dökülmesi yaygın olarak görülebilmektedir. Polikistik over sendromunda, cushing sendromunda, hiperprolaktinemide de saç dökülmesi görülebilir.
 
9-İLAÇLAR : Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar, ACE inhibitörleri,  beta bloker gibi tansiyon ilaçları, antidepresanlar, retinoidler, antihiperlipidemik ilaçlar, kemoterapi ilaçları, tiroid ilaçları saç dökülmesi yapabilmektedir.
10-BESLENME BOZUKLUKLARI :  Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık  rastlanan bir diğer faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süre açlıklar, tek tip beslenme, karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar, biotin ve çinko eksikliği, yetersiz protein alımı saçı etkileyip dökebilir.
11-KRONİK HASTALIKLAR : Şeker hastalığı, konnektif doku hastalıkları, kanserler.Ayrıca saça uygulanan boya, renk açma, saçı düzleştirme veya perma gibi yöntemler uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebilir.Saçı sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak da saçı kırılmasına ve dökülmesine neden olur.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
11Kas
11Ağs

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakımı

10Ağs
21Haz

Mimik Çizgileri Kabus Olmasın

10Haz

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakımı