Koltuk Altı Terlemesi - Elvan Akşahin

Koltuk Altı Terlemesi


Neden terleriz ?

Spor yaparken, seri hareket ettiğimizde, sıcak ortamlarda, stres, sinir, heyecan ya da endişeli olduğumuz zamanlarda vücudumuz terleyerek reaksiyon verir. Özellikle koltuk altı bölgesindeki terleme ise kötü bir koku ve görünüme neden olur.

Bu seviyedeki terleme normal olarak kabul edilir, sebep olduğu koku ise sosyal açıdan kişilere büyük sıkıntı verir. Ter bezlerinin salgıladığı sıvılar genellikle kokusuz olmakla birlikte özllikle koltuk altı gibi cildin birbirine temas ettiği bölgelerde oluşan bakterilerle temas  ettiğinde ya da kapalı kalan cilt bölgelerinde kötü bir kokuya yol açar.

Normal terlemelerin dışındaki hiperhidroz denilen aşırı terleme ve anhidroz denilen az ya da hiç terlememek gibi sorunlar daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bunun dışında vücuttaki aşırı koku oluşumu da aynı şekilde başka bir sağlık probleminin habercisi olabilir.  

Cildimizdeki ekrin bezleri ve apokrin bezleri olmak üzere iki çeşittir.
Ekrin bezlerinin sayısı vücutta daha fazla sayıdadır ve cildin üst yüzeyine daha yakındır.
Apokrin bezleri ise saçlı kafa derisi, koltuk altları, kasık ve açık kıl köklerinin daha sık oldu
ğu bölgelerde bulunur.

Vücut ısısı arttığında, otonom sinir sisteminin yönettiği ekrin ter bezlerini uyararak cildin üst yüzeyinde sıvı salgılanmasını harekete geçirir. Terleme denilen bu sıvı, su ve sodyum klorür yani tuzdan oluşur. Üre maddeleri ile beraber vücuttaki sıvıların dengelenmesini sağlayan elektrolit denilen yardımcı maddeleri de az miktarda içerir. Bunun dışında, apokrin ter bezleri direkt olarak daha yağlı bir ter salgılar. Bu yağlı ter oksijen ile temas ettiğinde ise kokuya yol açar.

Koltuk altı terlemeyi önleme yolları nelerdir ?
Aşırı koltuk altı terlemesinde birçok tedavi uygulanır fakat bazı cerrahi müdahaleler dışında hiçbiri kalıcı değildir. Bunun için terlemeyi azaltıcı ve bir süreliğine durduran terleme önleyici ürünler kullanılmaktadır. Terleme önleyici kremler, roll-on ve deodorantlar başlıca ter önleyiciler arasındadır. Bu ürünler belirli bir süre terlemeyi önleyerek kişilere kısa süreliğine de olsa daha rahat ve iyi bir his bırakır.

*****Güvenilirlik açısından ECZANE ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederim *****

Ne zaman daha fazla terleriz?

Her sağlıklı insan terler. Peki, ama ne zaman, hangi durumlarda ve ne yoğunlukta terlenildiği kişiye göre değişiklik gösterir. Terlemeye yol açan durumları şu şekilde sıralayabiliriz.  Özellikle ağır egzersiz yapıldığı durumlarda, sıcak ortamlarda, stres, sinir ve aşırı stresli olunan durumlarda daha fazla terlenir.

Duygusal tepkiler nedeniyle ortaya çıkan terleme genellikle yüz, koltuk altı, avuç içi ve ayaklarda daha fazla ortaya çıkar. Terin kokma nedenleri ise ruhsal durumumuzdan, beslenme şeklimizden, kullandığımız ilaçlardan, bazı hastalıklarımızdan ve hormonlarımızın durumundan bile kaynaklanabilir. Koku en fazla koltuk altından, ayakkabıları çıkardıktan sonra oksijenle temas eden ayaklardan gelebilir. Tüm bunlar normal terleme durumundan bahsedilebilir, eğer aşırı terleme durumunuz varsa başka hastalıkların belirtisi olabilir.

Aşırı terleme yani hipertiroidi’ye neden olan rahatsızlıklar arasında psikiyatrik hastalıklar, andropoz ya da menopoz, obezite, şeker hastalığı, böbreküstü bezi rahatsızlıkları ve çeşitli enfeksiyonlar sayılabilir.

 

Ne zaman doktora gitmeliyiz?

Temizlik, kullanılan kozmetik ürünleri ve diğer seçeneklerle geçmeyen aşırı terleme durumunda tıbbi tedaviye başvurulmaktadır. 
Uzman dermatologlar kontoründe aşırı terlemede, terlemenin altında yatan sebepler araştırılmaktadır.
Birtak
ım hastalıklar aşırı terlemeye sebep olmaktadır. Bu nedenle etkin hastalık tedavi edilmektedir.
 Bir sebebe ba
ğlı olmadan gelişen aşırı terlemede; terleme önleyici kremler, iyonoforez tedavisi, ter sinirleri üzerine uygulanan Botulinum toksin tedavisi ve son olarak ter bezlerinin alındığı cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
11Kas
11Ağs

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakımı

10Ağs
21Haz

Mimik Çizgileri Kabus Olmasın

10Haz

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakımı