Kur’an Ve Bizler - Dr. Hasan YAĞAR

Kur’an Ve Bizler


Bir bakıma değil her bakımdan dinimizin anayasası demek olan Kur’an ölüye değil, diriye nazil olmuş ve hemen hayatın her kademesinde bizlere yol gösteren bir İLAHİ MEKTUP/MESAJ olmasına rağmen maalesef birçoğumuz tarafından anlayarak okunmadığı için ilahi murada erişmek ve bizler için mutluluğa nail olmak pek mümkün olmamaktadır. Bu gidişle hiç de mümkün olacağa benzememektedir. Buradaki temennimiz elbette ki İlahi murada erişmektir. Hep birlikte bunun için çalışıldığında mutlaka hedefe ulaşmamız pek tabii olacaktır. Bu cümleden olarak hayatın hemen her yan ve yönünde istikamet gösteren Kur’anî bazı tespitleri sunmak istiyoruz. Kanaatimce bu tespitler görüldüğünde niçin Kur’an’ı anlamaksızın okuduğumuzun pişmanlığını mutlaka yaşayacağımızı adeta görür gibiyim. Bu tespitlerimizi iki başlık altında sunmaya gayret edeceğiz: 1) Kur’an’n Emir ve Tavsiyelerine Örnekler. 2) Kur’an’ın Yasaklarına Örnekler. 
    1) Kur’an’ın Emir ve Tavsiyelerine Örnekler: Allah’a ve Resulüne itaat et, iman et, yalnızca Allah’a kulluk et ve yalnızca Ondan yardım dile, yalnızca Kur’an’a tabi ol, namazı dosdoğru kıl, zekatı ver, oruç tut, Hac ve umreyi eda et, ana babaya iyilik et, akrabana sahip çık ve yardım et, yetimi gözet, infak et ve sadaka ver, iyiliği emret ve kötülüğü men et, cömert ol, yoksulu-kimsesizi-muhtacı doyur ve böylece sahip çık, ailene-çocuklara-komşuya ve dahi herkese iyi davran, kız çocukları sev, eşine iyi davran, özellikle kızların mirası olmak üzere miras dağıtımında adaletli ol, eşlerinin mehrini hakkıyla ver, ailenin nafakasını ver, şayet boşanacaksan iyilik ve güzellikle boşan, herkese adaletle davran, kul hakkına uy, yardım sever ol, güler yüzlü-hoşgörülü-affedici-merhametli ve şefkatli ol, haksızlığı bile güzellikle sav, güzel söz söyle, emaneti ehline ver, temiz ol, güzel giyin, güzel hitap et, tane tane oku ve tane tane konuş, herkese izah et, mütevazı ol, tevazu ile yürü, sade yaşa ve aşırılığı terk et, vefakar ol, selamı yay ve selamı daha güzeliyle karşıla, sana sataşanlara bile “selam” deyip geç, ikram et, istişare et, öfkeni yut, kanaatkâr ol, iffetli ve vakur ol, tesettüre uy, çalışkan ve gayretli ol, tartını tam ve adaletle yap, ticarete doğrudan şaşma, herkese iyilik yap, kafir ve münafıklara sert ama müminlere karşı şefkat ve merhametli ol, çalışanlarına iyi davran, sabırlı ol, kötülüğü bile iyilikle karşıla, tartışsan da güzellikle ayrıl, güzellikle öğüt ver, kusurları görmezden gel, sana yapılan kötülüğü bağışla, tedbir al ve tevekkül et, darda olana borç ver mühlet tanı, vadeli borçlanmayı kayıt altına al, bollukta da darlıkta da infak et, açık veya gizli olarak sadaka ver, kötülük yapana bile iyilik et, hamt et, bağışlanma dile, himayene geleni koru, elit olarak değil halk arasında yaşa, zulüm ve baskıya karşı mücadele et, gerektiğinde savaş ve saldırgan sen olma, esirlere iyi muamele et, Allah için cihat et. 
    2) Kur’an’ın Yasaklarına Örnekler: Allah’tan ve Kur’an’dan başka bir otoriteye tabi olma, Allah’a şirk koşma, cana kıyma, yalancı şahitlik etme, zinaya yaklaşma, iftira atma, faiz yeme, ana babaya isyan etme, yetim malı yeme, haram miras yeme, hırsızlık yapma, zülüm etme, bozgunculuk etme, haksızlık etme, hayâsızlık etme, içki içme, kumar oynama, domuz-kan-leş ve Allah’tan başkası adına kesileni yeme, kâfir ve müşrikle evlenme, zinakârla evlenme, cimri olma ve fakirlik korkusu yaşam, ırzını koru ve harama bakma, ticaretine haram karıştırma, arkadan konuşma, kimseyi hor görme ve asla kibirlenme, kimseye lakap takma, yaptığın iyiliği başa kakma, minnette bırakma, başkasının kutsalına sövme, münakaşa etme, bilgisizce konuşma, bilmediğinin peşine düşme, boş söz söyleme, davetsiz eve gitme, davetli olduğun evi rahatsız etme, dedi kodu ve gıybet etme, delilsiz konuşma, sözünde dur ve yaptığın sözleşmeyi çiğneme, emanete hıyanet etme, yalancının haberine inanma, hüsnü zanda bulun iftiraya inanma, fısıldaşma, gizli gizli konuşma, sır gözetleme, israf etme, istişarede yanılanı kınama, izinsiz ve selamsız eve girme, öfkeli-kızgın ve kaba olma, kavgacı olma, dünya malına tamah etme, kimsenin malına zarar verme, tembellik etme, haneye tecavüz etme, sesini yükseltme, riyakârlık etme, kusur arama, aleyhinde bile olsa antlaşmanı bozma, kimseye boyun eğme, işten kaytarma, dünya nimetine tamah etme, boş yere yemin etme, her türlü zandan kaçın, savaşta bile Allah’ın koyduğu sınırları çiğneyip haddi aşma,  savaşta kadına-yaşlıya-hastaya ve çocuklara dokunma. 
    Hiç şüphesiz Hz. Kur’an’da bu dediklerimizden daha da fazlası var ama biz ancak bunları tespit edebildik. Bunlara riayet bile biz Müslümanlara mutluluk yolunu gösterip her iki dünyada bahtiyar olmamıza yetecektir diye düşünmekteyiz. Dileriz öyle olur. Her bir Kur’an okuruna selam ve sevgi ile.       
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Nis
21Mar
24Şub

ÖRT Kİ ÖLEM

11Şub

Şu İşe Bak

10Oca

BİR YILAN HİKÂYESİ