TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Toplantısı yapıldı

Eğitim beşikten mezara kadar devam eden bir süreçtir.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Anaokulundan üniversiteye kadar uzanan eğitim hayatı; insanı ilmek ilmek işleyen, geleceğe hazırlayan ve katma değerli bir yaşamın anahtarıdır.  
Bu süreç veli, öğrenci ve okulun işbirliğini gerektiren, bilgi akışının kusursuz olması gereken bir süreçtir.
Merkezinde en kıymetlilerimiz, yani evlatlarımız vardır. 
İşte bizler, bunun bilinciyle 2006 yılında Türkiye Eğitim Meclisimizi kurduk. 
Meclisimiz o günden bu yana, insan odaklı yaklaşımı ile eğitimde kaliteyi sağlamak ve bunu sürdürülebilir kılmak için özel sektör ile kamu sektörü arasında köprü vazifesi görmektedir. 
Sektörel gelişmeleri yakından takip eden Meclisimiz, sektör ihtiyaçlarını ve sorunlarını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. 
Yüksek istişare mekanizmasına sahip Meclisimiz, eğitimin her koluna ayrı bir hassasiyet ile yaklaşmaktadır.  
Özel okullar, mesleki ve teknik liseler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel öğretim kursları, muhtelif kurslar, sürücü kursları, yayıncılar Meclisimizde temsil ediliyor.

Değerli dostlar,
Hepimizin malumu, koronavirüs salgınından yoğun bir şekilde etkilendiğimiz süreç maalesef devam ediyor. Pandemiyle birlikte her alanda olduğu gibi eğitim alanında da dijitalleşmenin büyük hız kazandığı bir dönemi yaşıyor, kendimizi yeniliklere adapte ediyoruz. 
Salgının başında bir süre uzaktan eğitimi tecrübe ettik. Sonrasında hibrit modeller ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla aslında eğitime hiç ara vermedik. 
6 Eylül 2021 itibariyle yeni eğitim öğretim yılına yüz yüze başlandı. Öğrenciler bizim geleceğimiz. Yüz yüze eğitimin yerini alabilecek başka hiçbir eğitim şekli yoktur.
Temenni ederim ki, bir daha geçmişteki gibi okullarımızın uzun süre eğitime ara vermek zorunda kalacağı bir durum yaşamayız. 

Değerli Katılımcılar,
Vurgulamak istediğim bir diğer önemli konu da mesleki eğitim. 
MEB’in 2023 Vizyon belgesinde mesleki eğitime farklı bir önem verildiğini görüyoruz. Sayın Bakanımızın liderlik ettiği ve bir çok ilimizde kurulmuş olan tasarım ve beceri atölyelerini çok kıymetli buluyorum. Bu merkezler bir yandan öğrencileri ilgi alanına yönlendirirken, diğer yandan mesleki becerilerinin çok erken gelişmesini de sağlayacak. Meslek eğitim kurumları kalkınmanın anahtarı olması ve kalifiye iş gücünü yetiştirmeye katkısı nedeniyle TOBB’un her zaman destek verdiği alan olmuştur.
Bu kapsamda bakanlığımız ile birlikte başlattığımız mesleki eğitim işbirliği protokolü ile elimizi de taşın altına koyduk. Odalarımız ve borsalarımız vasıtasıyla mesleki eğitimin yerelde dinamik, sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlıyoruz. 81 ildeki 114 okulumuzda birlikte çalışıyoruz. TOBB ETÜ desteğiyle eğiticilerin eğitimini de yapıyoruz. Oda ve borsalarımızın desteğiyle de başarılı öğrencilerimize burs veriyoruz. 
Sayın Bakanım, mesleki eğitim konusundaki hassasiyetinizi biliyoruz. Mesleki eğitime verdiği desteklerden dolayı kendisine bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum. 

Sayın Bakanım,
Yaşamakta olduğumuz salgın döneminde Özel Öğretim Kurumları pek çok sıkıntılar yaşadı. Salgın sürecinde bir kısım destekler sağlandı. 
Hepimiz biliyoruz ki, eğitim, geleceğimizi belirleyecek, çok büyük ve özel bir camia. Dolayısıyla, sektörümüzü bu süreçte ayakta tutmamız lazım.
Sayın Bakanımızın okulların açık kalabilmesi için yoğun çaba sarf ettiğinin de farkındayız. Ancak eğitim sektörü sorunlarla baş etmeye de devam ediyor. 
Bu kapsamda, pandemi sürecinde eğitim-öğretim hizmetlerinden alınan KDV oranının % 8’den % 1’e düşmesi ile birlikte sektör, veliler rahat bir nefes almıştı.
Bu düzenlemenin yeniden hayata geçirilerek KDV oranının eğitim sektöründe %1 kalıcı hale getirilmesi en önemli taleptir. Gerek veliler gerekse sektör açısından. Sayın Bakanım, diğer talepleri sektör temsilcilerimiz sizlere detaylı olarak aktaracak. 
Şimdi salgında, yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz.
Yüz yüze eğitime dönülmüş olmasını doğru ve gerekli bir adım olarak görüyoruz.
İnşallah bir daha böyle bir felaketle karşılaşmayız ve eğitim öğretim yeniden kesintiye uğramaz.
Bu illetin olumsuz etkilerinden bir an önce kurtuluruz.
Burada sorumluluk da hepimize düşmektedir.
Başta aşılama olmak üzere, belirlenen tedbirlere azami düzeyde özen göstermemiz gerekmektedir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN