- Haberler
- Bilim ve Teknoloji
- Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Navigasyon cihazlarının bir hayatını kolaylaştırdığını, ancak beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor.
Sürekli navigasyon nörolojik yön bulma yetisinin güçlenebileceğini ifade eden Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, "Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımı, kişilerin yeni yersal bilgilerini öğrenme ve hatırlamaları mümkündür. dedi. Olumsuz sorunların yanında bu cihazların bilinmeyen güvenlik kesintisi ve stres azalması açısından da fayda sağlayabildiğini aktaran Kefal, yine de dengeyi korumanın ve beyin aktif tutmanın önemli olduğunu vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanmanın beyni tembelleştirilip tembelleştirilemediği hakkında açıklamalarda bulundu.
Beynimiz doğal olarak dünyayı haritalandırıyor…
Beynin navigasyon yeteneğinden ve işleyişinden bahseden Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, "Dünyamızın sürekli haritalarız. dedi.
Navigasyon ve yön bulma ile ilgili yapılan beyin görüntüleme araştırmalarının, insan beyninin nasıl gerçekleştirilen konusunda önemli bilgiler aktarıldığı Kefal, "Bu türde genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme yapılabilir. Hipokampus, uzun mekansal hafıza ile sağlanmıştır. şeklinde konuştu.
Yönümüzü bulmak için mekansal hafızamızı ayarlamayı…
Nobel Ödülü sahibi olan kişilerin, ızgara sistemleri olarak bilinen özel çalışmaların, insanların konumlarını ve hareketlerini izlediklerini açıklayan Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Grid hizmetleri, bir çeşit iç harita oluşturur ve insanların bulunduğu konumda bu harita üzerinde hesaplar. Izgara parçaları gibi dağılımlar içerir ve mekansal hafızanın çalıştırılmasına katkı sağlar. Araştırmalar, insanların çevrelerindeki, bir birim şekli veya bir ağacın konumu gibi belirgin özellikler kullanılarak kaydedildiklerini göstermektedir.” açıklamasını yaptı.
Beynin navigasyonu 'Retrosplenial alan'
Retrosplenial alan (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyonda önemli bir rol oynadığını vurgulayan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, parçaları şu şekilde sürdürdü:
"RSA, mekansal verilerle işleyerek haritaların katkıları sağlar. Bu haritalar, bir kişinin bulunduğu konum ve çevresini öğrenme ve geniş bir yelpazede kullanılır. RSA, özellikle yer hafızası ile paketleri. İnsanlar RSA'nın geniş ortamlarındaki fırsatlar ve yerlerini hatırlayabilirler. Bu, bir kişinin deneyimlerine dayalı olarak mekansal veri aktarımına yardımcı olur. İzlemeye yardımcı olabilir. Bu, bir kişinin bir yerden diğerine gitmesi için gereken yolları ve bilgilerin izlenmesini sağlar.
Sürekli navigasyon cihazı kullanımı, kişilerin yön bulma yeteneklerini geliştirebilir!
Navigasyon cihazlarının sürekli olarak kullanılmasının, beyinde bazı değişikliklerin neden olabileceğine dikkat edilmesi Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, "Bu değişiklikler, bireylerin beyninin kullanılabilirliği, işlevleri veya navigasyon özellikleri kullanılabilir. İnsanların sürekli navigasyon cihazları kullanansa, kendi dahili konumsal harita oluşturma ve yön bulma yetenekleri bulunabilirler. Bu, hipokampal aktivitenin yeniden kullanılabilirliği ile sağlanabilir." dedi.
Bazı araştırmalar, sürekli navigasyon cihazlarını kullananların beyin gri madde hacminde değişiklikleri gösterdiğine işaret eden Kefal, “Özellikle hipokampüs ve posterior parietal korteks gibi kullanıcılar tarafından yapılan işlemlerle değiştirilebilen değişiklikler izlenebilir. azaltır, her şeyi kendi beynimize değil başka yapay beyine, cihaza devrederiz.” şeklinde konuştu.
Doğru yolun bulunması, insanların güvenliğini hissetmelerine katkı bulunabilir…
Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon geçişleri, ya da yayaların doğru yol bulmalarına yardımcı olduğunu, bunun bilinmeyen karmaşıklığı ya da karmaşık şehir bağlantıları içinde seyahat ederken insanların daha az kaygı duymalarını sağlayarak kendilerini güvende hissettirdiğini söyledi: Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, şunları söyledi:
Bu, trafik stresini kişilerin ve daha hızlı ve güvenli bir şekilde erişmelerine yardımcı olabilir. Yine, acil durumlar için acil servislere ulaşabilir. Navigasyon kullanımı, yolcuların veya yolcuların stres yaşaması, yolculuk sırasında kaybolması veya yanlış yol hatası endişesi olmadan seyahat etmesi, insanların daha rahat hissetmelerine ve bu da güven hissini artırmasına olanak sağlar.
Navigasyon sistemlerinde stres ve anksiyeteye de neden olabilir!
Ethernet kartının aşırı derecede devre dışı hale gelmesinin, bazı olumsuz etkilerin de bozulmasının çizen Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Örneğin, tamamen navigasyon sistemlerine bağımlı hale gelmeleri ve trafik arasında veya ortamlarını göz ardı edilmeleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. sayıları tamamlandı.
Bakmadan Geçme





