Mv. Çakır' Yeni Cami Yılsonunda Açılacak'

'Camideki çalışmalar devam ediyor, bir aksilik çıkmazsa yılsonunda ibadete açılacak'

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır beraberinde Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Vakıflar Bölge Müdürü Adem Baycanlı, AK Parti Malatya İl Başkan yardımcısı Namık Gören, Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ve Gençlik Kolları Başkanı Sinan Özhüsrev ile birlikte Yeni Camide devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. 


Camideki çalışmalar hakkında detaylı bilgiler alan Milletvekili Çakır,  restorasyon çalışmalarının titiz ve hassas bir şekilde devam ettiğini söyledi. 

 24 Ocak depremin ardından Malatya’da gerek zarar gören tarihi yapıların ayağa kaldırılması gerekse de konut ihtiyacının karşılanması için önemli çalışmalar yapıldığını belirten Çakır, “24 Ocak depremin ardından Malatya'da can kayıplarımız oldu bunun yanında birçok yapımız zarar gördü. Depremin ardından Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bakanlarımız bölgeye gelerek depremin vermiş olduğu zararlar a'dan z'ye incelendi ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi adına her türlü çalışma yapıldı. Depremin ardından ilimizde 6 binin üzerinde konutun yapımına başlandı ve bu konutların birçoğunun yapımı tamamlanarak vatandaşlarımıza teslim edildi. İl genelinde depremden dolayı zarar gören tarihi eserlerimizin restorasyon çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

      Yeni Cami'nin de Malatya’mız için gerçekten sembol bir önemi var. Buranın da depremden çok ciddi bir oranda hasar gördüğünü belirtmek istiyorum. Tabi restorasyon ve güçlendirme kapsamında caminin doğu ve batı cephesine 4 adet yonu taşından payanda yapıldı. Caminin ana kubbe ve kasnağı içte tuğla dışta taş olarak yeniden örüldü. Güçlendirme çalışmalarının yanı sıra önemli yenileme çalışması da yapıldı. Bu tür tarihi eserlerin onarılması sıradan bir inşaat onarılmasına benzemiyor daha titiz ve incelikli bir süreç istiyor. Bu da dikkate alınarak çok ciddi bir noktaya gelinmiş, artık bitirilmek üzere. İnşallah daha güvenlikli ve daha güzel bir hale getirilerek birkaç ay içerisinde ibadete açılmış olacak. Ben başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza, vakıflar bölge müdürümüze ve yüklenici firmamıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 


       Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise, depremin ardından Malatya'da birçok tarihi eserin hasar gördüğünü hatırlatarak “Bu tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılması adına çok önemli çalışmalar yapılıyor. İnşallah Yeni Camimiz de yılsonunda ibadete açılacak. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
Vakıflar Bölge Müdürü Adem Baycanlı da, “Caminin yaklaşık 1 yıl öncesinde onarımı başladı bu süre içerisinde yapımızın güçlendirme çalışmaları bitti. Şu an kalem işlerimiz de bitti. Ana kubbede açıklık vardı o da bitti. Binanın içini ve minareleri bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedefledik. Gücümüz oranında daha da erken bitirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. 


        AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ise, “Camimiz tabiri caizse nakış gibi işleniyor. İnşallah yıl sonuna doğru vatandaşların ibadetine açacağız. Cami tamamen elden geçmiş güzel bir mekan olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN