Malatya'da Don Felaketi 600 Milyon Dolarlık Kayıp
Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 'Yaklaşık 944 bin 900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür' diyerek, 600 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığına dikkat çekti.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, TBMM'de yaptığı basın toplantısında, Malatya'da yaşanan don felaketi hakkında açıklamalarda bulundu.
"6 Şubat depremini en ağır şekilde yaşayan Malatya, bu kez de don ve dolu felaketiyle karşı karşıya kaldı"
Tüfenkci, açıklamasında, "6 Şubat depremini en ağır bir şekilde yaşayan ilimiz Malatya'yı bu kez de 23-25 Mart tarihinde zirai don hadisesi, daha sonra 4-5 Nisan 2025 tarihinde dolu yağışı, 11-12 Nisan 2025 tarihinde kar ve 13 Nisan gecesi oluşan don nedeniyle Malatya ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı olan Malatya kayısımız başta olmak üzere bütün meyve çeşitleri de büyük bir hasara neden olmuştur." ifadelerini kullandı.
"Kayısının neredeyse tamamı zarar gördü"
Tüfenkci, yaşanan zararın boyutlarını şu sözlerle aktardı:
"Yaklaşık 944 bin 900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür. İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ilimiz genelinde hangi bölgelerde hangi tür ürünlerde hasara neden olduğu, hasarın etki boyutunu tespit amaçlı saha çalışmaları sürdürülmektedir. Bu konudaki tespitler önümüzdeki günlerde daha netlik kazanacaktır."
"600 milyon dolarlık bir kayıp söz konusu"
Malatya'nın dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 68'ini karşıladığını hatırlatan Tüfenkci, "Yine bildiğiniz gibi 2024 yılında 690 bin 730 ton yaş kayısı, 107 bin 517 ton kuru kayısı üretimi olup, dünyanın kuru kayısı üretiminin yüzde 68'ini Malatya karşılamaktadır. Yaklaşık 600 milyon dolarlık bir rakamdan bahsetmekteyim." dedi.
"Tarım Bakanlığı hızlı aksiyon aldı"
Don felaketinin sadece Malatya'yı değil, Türkiye'nin önemli bir kısmını etkilediğini belirten Tüfenkci, "Ayrıca bu don sadece Malatya'da değil, Türkiye'nin önemli bir kısmında meydana gelmiş olup, milletvekili arkadaşlarımızın sahadan aktardıkları bilgilerle Tarım Bakanlığımız hızlı aksiyon alınmış, sahaya hakim olarak bir yandan Tarım Bakanlığı elemanları, bir yandan da TARSİM elemanları sahaya hızlı bir şekilde çıkmışlardır." diye konuştu.
"Çiftçilerimizin yanındayız"
Tüfenkci, Tarım Bakanı'nın başkanlığında yapılan toplantıda ve Bakanlar Kurulu'nda konunun ele alındığını belirterek, "Bugün de Tarım Bakanımızın başkanlığında bakan yardımcıları ve dondan zarar gören illerin milletvekilleri ile toplantı yapıldı. Bugün ki bakanlar kurulunda da konu ele alınarak yol haritası çıkarılacaktır. Mecliste Meclis araştırması Cumhur İttifakı tarafından önerge verilerek konu her yönü ile ele alınacaktır." ifadelerini kullandı.
Milletvekili Tüfenkci, çiftçiler için sulama suyu desteği, tarımsal sulama elektrik desteği, faizsiz kredi desteği ve mevcut kredilerin ödemişiz ertelenmesi konusunda da girişimlerde bulunulduğunu ve teknik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Bakmadan Geçme





