Deva Partisi İl Yönetiminden Fırıncılar Odasına Ziyaret
Deva Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş ve Partilerle birlikte Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi'yi Makamında Ziyaret ettiler.
Deva Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş ve Partilerle birlikte Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi'yi Makamında Ziyaret ettiler.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ekmekteki fiyat artışını durdurmak için uyguladığı çift fiyat ekmek üreticisi esnaflarımıza çare olmadı ve maliyet artışlarını önleyemedi.
Ekmeğe gelen bu zamlar sadece buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmamaktadır. Ekmek üretiminde maliyet kalemlerinin en yükseği buğday olmayıp yaklaşık % 70’ini işçilik, maya, tuz, su, enerji, vergi ve dağıtım giderleri oluşturmaktadır. Kalan % 30’luk kısım un maliyetidir. Diğer maliyetler indirilmeden veya sübvanse edilmedikçe ekmek fiyatlarındaki artış önlenemediği gibi artan satış fiyatları yine esnafımıza çözüm üretmeyecektir.
Çözüm ise Ekonomi ve Finans Politikaları başta olmak üzere planlı bir tarım politikası ve uygulayacak liyakatli bir kadrodur. Maalesef hükümetin yetersiz destekleri, düzensiz ve plansız uygulamaları birçok alanda olduğu gibi bu alanda da esnafımızı zor duruma düşürmüştür.
Ekmek üreticisi esnaflarımız olumsuz piyasa koşulları altında varlığını sürdürmek için yoğun çaba harcamakta ve maalesef yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Öte yandan belediyeler ruhsat verirken bölgenin tüketim kapasitesi hesabı yapmadan “pide ve lahmacun salonları” adı altında gayri sıhhi müesseseler ruhsatı vermekte, böylece yapısal sorunların oluşmasına sebep olmaktadır. Tüketim kapasitesi hesabı yapılmadan açılan işyerleri % 30-40 kapasite ile çalışmakta ve sabit giderlerini dahi karşılayamamaktadır.
Hal böyle olunca az üretim yüksek maliyet dolayısıyla pahalı satış olarak tüketiciye yansımaktadır. 4.00 TL olan ekmek fiyatları üreticiyi memnun etmemiş ancak tüketiciyi mağdur etmiştir. 5 kişilik bir ailenin sadece aylık ekmek maliyeti yaklaşık 1.500.00 TL olup asgari ücretin % 35’ine tekabül etmektedir. Dar gelirli vatandaşlarımızın bu koşullarda geçimlerini idame etmesi mümkünsüzdür.
Hükümetin tarım ve ekonomi politikalarındaki yanlış kararlarının sonucu olarak halkımız sürekli artan hayat pahalılığı altında ezilmiştir. Vatandaşımız artık evine ekmek götüremez hale gelmiştir. Çözüm planlı bir tarımsal destek, üretim kalemlerine yeterli teşvik ve enerji maliyetleri düşürülmesidir.