CHP İl Başkanı Kiraz, Sonunda Çiftçiler Arasında Da Ayrım Yapıldığını Gördük
CHP İl Başkanı Kiraz, Sonunda Çiftçiler Arasında Da Ayrım Yapıldığını Gördük
CHP İl Başkanı Enver Kiraz beraberinde il yöneticileri ile birlikte Tarım İl Müdürlüğü önünde kayısı da monilya hastalığı nedeniyle verilen desteğin adaletsiz dağıtıldığını, çiftçilerin mağduriyetlerinin sürdüğünü dile getirerek, gelen 10 milyon TL’lik desteğin hangi kriterlere göre nasıl dağıtıldığını halka açıklanması gerektiğini ifade etti.
Kiraz, “Monilya hastalığı Malatya’daki bütün kayısı bahçelerini çok ciddi bir şekilde etkilemiştir. Kayısı ağaçlarına sigorta yapılsa bile monilya hastalığında kaynaklı bir durumda çiftçi bir destek alamıyor. Aylar önce alışkın olduğumuz müjdelerden bir tanesi geldi. Ak Parti milletvekilleri çıktı, Cumhurbaşkanımız Malatya’ya 10 milyon TL kaynak ayırdığını monilya hastalığına yakalanan kayısı bahçelerine destek için kullanılacağını ifade ettiler. Çiftçi bir nebze de olsa umutlandı. Bu ödemenin dağıtımı çok gecikti. Aylarca Monilya hastalığından kaynaklı 10 milyon TL geldi mi gelmedi mi? Geldiyse neden dağıtılmıyor? Şeklinde sorular soruldu. Çiftçinin tekrar kafası karıştı.
PARANIN TÜMÜ DAĞITILMADI MI?
Bu ödemenin şu anda gerçekleştirildiğini görüyoruz. Dağıtımının gerçekleşmesine baktığımızda birçok şüphe birçok şaibe söz konusu. Şaibelerden birincisi bu 10 milyon TL’nin tümünün dağıtılmadığına dair ciddi iddialar var. Bu iddiaların üzerinde durulması gerekiyor. Ziraat Odası Başkanları geçen günlerde bir açıklama yaptılar. Bankalarda verilen bilgilerin gizlendiğini ifade ettiler. Şu anda kimse bu bilgilere ulaşamıyor. Tarım İl Müdürlüğü bu paranın ne kadarının dağıtılıp dağıtılmadığını kamuoyuyla paylaşmıyor.
ÇİFTÇİLER ARASINDA AYRIM YAPAN BİR ANLAYIŞI GÖRÜYORUZ.
Diğer bir şaibe de şu; ilçeler arasında bir adaletsizliği görüyoruz. Çiftçiler arasında ayrım yapan bir anlayışa ilk defa şahit oluyoruz. Örneğin Akçadağ ilçesinde kayısının yüzde 25’i yetişiyor olmasına rağmen sadece 55 çiftçiye destek verilirken Kale ilçesinde 550 çiftçiye yani çiftçilerin tamamına destek veriliyor. Çünkü ilçe tarım müdürlükleri masalarından kalkmadan, gidip bahçelerde tespit yapmadan, yanlış bir bilgilendirme doğrultusunda bir dağıtım gerçekleşmiş.
TARIM MÜDÜRLÜKLERİ GÖREVİNİ YAPMAMIŞ
Baktığımızda il tarım müdürlüğü görevini yapmamış, ilçe tarım müdürlükleri görevini yapmamış. Bunların bu noktada önemli sorumlulukları var. Elbette ki gelen 10 milyon TL’nin tümü dağıtılmış da olabilir. Dağıtılmış olsa bile monilya hastalığından kaynaklı bütün çiftçilerin sorunu çözülmemiş. Destek verilmeyen çiftçiler için ek bir kaynak talep edilmesi gerekiyor. Bunu da yapacak olan tarım ilçe ve il müdürlükleridir. Bu kurumlarının tümünün başında da Sayın Valimiz var. Sayın Valimizi de bu anlamda araştırmaların yapılması şeffaf bir bilgilendirme yaptırmasını bekliyoruz.
HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORULAR VAR
Herkesin merak ettiği sorular var. Çiftçilerin, ziraat odalarının, Malatyalıların, hepimizin merak ettiği sorular var. Bütün bu kesimler adına şu soruları soruyoruz.
1. Cumhurbaşkanlığı tarafından gelen 10 milyon TL desteğin tümünü dağıttınız mı? Dağıtmadınız mı? Veya ne kadarını dağıttınız?
2. 10 milyon TL yeterli değilse yeni bir talepte bulundunuz mu? Bulunmadınız mı? Bulunmayı düşünüyor musunuz? Çünkü birçok çiftçinin mağduriyeti devam ediyor.
3. Bu parayı hangi çiftçilere neye göre dağıttınız? Çiftçiler arasında destek alan almayan ayrımı olduğu gibi alanlar arasında da bazı çiftçilere az bazı çiftçilere daha fazla destek verilmiştir. Bunun nedeni nedir? Çünkü desteğin ne alan bazlı ne de zarar bazlı olduğuna dair bir doğrulama yoktur. Çıksınlar tüm bu belirsizlikleri halka açıklasınlar.
Aksi halde bu şaibelerle tarım il ve ilçe müdürlüklerinin görevlerini sürdürmelerini mümkün değildir. Bu kurumlar halkımıza, çiftçimize hizmet için kurulmuşlardır. Ama görevlerini sağlıklı yapmamaktadırlar. Bu kurumları göreve davet ediyoruz. Bu soruların da cevabını bekliyoruz. Ayrıca bu destek yetersiz gözüküyor. 10 milyon TL’nin tamamı dağıtılmadıysa tamamının dağıtılmasını, tamamı dağıtılmışsa yetersiz olduğu için ek bir kaynak mutlaka çıkarılarak çiftçinin mağduriyeti giderilmelidir.
Çünkü bir çiftçinin mağduriyetini karşılamak, birinin mağduriyetini karşılamamak gibi bir adaletsizlik olmaz. Biz bu ayrımların siyasi bir ayrım olduğunu iddia etmiyoruz. Bu ayrım kurumların sağlıksız çalışması sonucu oluşmuştur.
Kayısı da TMO’nun alım yapması ilimiz adına olumlu bir gelişmedir. Hayırlı olmasını diliyoruz. Bu alımlarda da önemli eksiklikler vardır. Bunların bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz. Fiyat, piyasa rakamları civarında belirlenmiştir. Ayrıca çiftçiden numuneler istenmekte kesintiler yapılmakta bu tür zorlukların bir an önce sonlandırılmasını diliyoruz.”