• Haberler
  • Röportaj
  • Başkan Gürkan 'Hizmetlerin Eşit Şekilde Olmasına Özen Gösteriyoruz'

Başkan Gürkan 'Hizmetlerin Eşit Şekilde Olmasına Özen Gösteriyoruz'

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile www.malatyasurmanset.com internet gazetesi imtiyaz sahibi Gazeteci Resul Özbey İle Özel Röportaj.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile www.malatyasurmanset.com internet gazetesi imtiyaz sahibi Gazeteci Resul Özbay Malatya kamuoyunun merakla beklediği soruları sorarak Malatya’nın geleceğine ait önemli açıklamalarda bulundu.  
Siz değerli Malatya halkı için gerçekleştirdiğimiz soru cevaplı röportajımız bir çok konuya da ışık tutacaktır.
Soru: Büyükşehir Belediyesi olarak kısa, orta ve uzun vadede imar planlarınız nelerdir? Malatya’da alt merkez eksikliğini gidermek için nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?
Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin genelinin imarından sorumlu olduğumuz için kısa ve orta vadede öncelikle ilçelerimizde devam eden 1/1000 ve 1/5000’lik planların; 1/50.000 ve 1/100.000’lik imar planlarına uygun olarak hazırlanmasını ve onaylanmasına dikkat ediyoruz. 
İmar planlarını hazırlarken şehrimizin sadece ticari, konut, sanayi, spor, eğitim ve sosyal donatı alanları ile ilgili çalışmaları değil uzun vadede ilimizin tarihi ve turistik potansiyelini ortaya çıkaracak olan Turizm destinasyonuna uygun olarak da çalışmalar yapıyoruz. 
Malatya’nın şehir merkezi halihazırda bir alt merkez olarak bilinse de artık Karakavak Bölgesi, Bostanbaşı, Yakınca, Tecde bölgeleri de birer alt merkez haline gelmiş durumdadır. Aynı şekilde Yeşiltepe bölgesi de artık bir alt merkez hüviyetine kavuşmuş durumdadır. 
Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırım ve hizmetlerimizde kesinlikle bölge ayırımı yapmadan her yere eşit ölçüde hizmet üretmekteyiz. Ancak, özellikle çevre yolunun altında kalan diğer bölgelerimizin de alt merkez haline gelmeleri için çalışıyoruz. 

Soru: Kuzey Çevre Yolu çalışmaları hangi aşamada? Çevreyoluna alternatif yeni bir çevre yolu düşünüyor musunuz? Malatya trafiğini rahatlatma aşamasında farklı kuşak yolları ve katlı otoparklar şehrin muhtelif yerlerinde yapmayı düşünüyor musunuz?
Malatya Kuzey Çevre Yolu toplam 53,6 km uzunluğunda olup Darende Gölbaşı kavşağından başlayıp Pütürge yol ayırımında Malatya-Elazığ yoluna bağlanmaktadır. Çevre Yolu güzergâhında 14 adet kavşak, 28 adet altgeçit, 3 adet hemzemin geçit ve 4 adet köprü bulunmaktadır. 
2017 yılında Akçadağ yol ayırımında temeli atılan Çevre Yolunun şu ana kadar ancak yüzde 6’lık bir kısmında fiziki gerçekleşme olmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaların hızlandırılması amacıyla başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarla görüşmelerimiz ve istişarelerimiz devam etmektedir. Sayın Bakanımız ve Genel Müdürümüz ile yaptığımız görüşmeler sırasında Kuzey Çevre Yolunun 2022 yılı sonu itibariyle tamamlanacağını ve hizmete gireceğini belirtmişlerdir.  
Önceliğimiz Kuzey Çevre yolunun biran önce açılması ve transit geçişlerin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması, Malatya trafiğinin de buna bağlı olarak rahatlamasıdır. Kuzey Çevre yolundan sonra alternatif bir çevre yolu daha düşünülebilir. 
Malatya’nın en önemli sorunlarından biri olan trafik sorununu çözüme kavuşturmak için yol açma çalışmalarına ağırlık verdik. Bu çalışmalarımızın başında da Kuzey ve Güney Kuşak yolları gelmektedir. 
Ayrıca, mevcut çevre yoluna paralel olarak hem kuzeyde hem de güneyde açtığımız alternatif yollar bulunmaktadır. Çevre Yolunun kuzeyinde İstasyon’dan Sivas Yoluna bağlanacak olan toplam 4.7 km uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki yolumuzu etaplar halinde yapıyoruz. Yolumuzun 1. Etabı olan 1 km uzunluğundaki Makro Marketin arkasından başlayıp Sivas Yoluna bağlanan kısmını tamamlayarak hizmete açtık.
Ayrıca, yine Çevre Yolunun güneyinde de Altın Kayısı Bulvarını Güngör Caddesine bağlayan yeni bir alternatif yolu daha açarak hizmete sunduk.  
Katlı otopark konusunda da proje birimimiz tarafından çalışmalar sürdürülmektedir.

Soru: Malatya’ya yapmak istediğiniz en büyük kalıcı eser olarak neyi düşünüyorsunuz? Büyükşehir Belediyesi olarak öne çıkan projeleriniz nelerdir?
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hedefim; Malatya’da sosyal entegrasyonu sağlamaktır. Malatya konumu itibariyle Türkiye’nin adeta bir mozaiğini teşkil etmektedir. 
Malatya, insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehrin adıdır. Malatya, Dar-ül Rifat yani seçkin insanların yaşadığı şehir olarak anılmaktadır. Bu tarih, tek tek bireylerin başarılarıyla değil kendini Malatyalı olarak gören herkesin gayret ve katkısıyla hayat bulmuştur. 
Malatya bugüne kadar yaptığı birçok uygulama ile Türkiye’ye örnek olmuş bir şehirdir. Bizim amacımız Malatya’yı, birlik ve beraberlik içerisinde hiçbir ayırım yapmadan mazisine layık istikbale hazırlamaktır. Göreve geldikten sonra ilk olarak 19 Mayıs, ardından 15 Temmuz kortejlerinde ve son olarak Güneşin altın yumurtası kayımızı ile ilgili düzenlediğimiz Kayısı Festivali Kortej yürüyüşünde Malatya birlik ve beraberlik mesajını sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya göstermiş oldu. Bu birlik ve beraberliği korumak için elimizden gelen tüm çabayı hep birlikte göstereceğiz. 
Büyükşehir Belediyesi olarak öne çıkan projelerimizden bazıları ise Lisanslı Kuru Kayısı Deposu ve Borsası, Millet Bahçesi, Yeni Fuar ve Kongre Merkezi, Beydağı Tabiat Parkı, Gençlik Merkezi, İl Halk Kütüphanesi, Müzeler, Yeni Sanayi Sitesi, Yeni Şire Pazarı ve Buğday Pazarı, Basın Sitesi ve daha onlarca proje sayabiliriz. 

Kayısı Festivali'ni yıllar sonra düzenlediniz. Kayısı Festivali'nin önemi nedir? Bundan sonraki süreçte festivalin geleceği ne olacak?
Malatya’da 1973 yılından itibaren kutlanmaya başlayan ve bazı yıllar ara verilmekte birlikte 2013 yılına kadar devam kutlamalar maalesef 2014 yılından itibaren yaşanan terör olayları ve ülkemizin karşı karşıya kaldığı darbe teşebbüsü nedeniyle 2014 yılından sonra yaklaşık 5 yıl boyunca düzenlenmedi. 
Seçim döneminde yaptığımız mahalle gezileri ve ilçe gezileri sırasında insanlarımızın Fuar ile ilgili ciddi bir beklentileri olduğunu gördük ve bunun üzerine 2019 yılında Kayısı Fuarının mutlaka düzenleneceğini söyledik. 
Görevi devraldığımız günden itibaren de Kayısı Fuarının düzenlenmesi için gerekli çalışmaları hemen başlattık. Aslında Böylesine önemli bir fuar için süre çok az olmasına rağmen sağolsun arkadaşlarımızın yoğun gayretleri sonucunda fuarı düzenlemeyi başardık. 
Kayısı Fuarımızın bu yılki temasını da ‘Güneşin Altın Yumurtası’ olarak belirledik ve çok da beğeni aldı. 23’üncüsünü düzenlediğimiz fuarımız aynı zamanda birçok ilke de imza atmış oldu. Fuar öncesi düzenlemiş olduğumuz Kortej Yürüyüşü ve Fener Alayında Ordu Komutanından Valisine, Belediye Başkanlarından Meclis üyelerine, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcilerinden siyasi parti il ve ilçe başkanlarına kadar her kesim ve kesitten on binlerce hemşerimiz el ele, omuz omuza birlikte yürüyerek Türkiye’ye örnek bir fotoğraf verdiler. Bu vesileyle bir kez daha tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. 
Ayrıca Fuarımız kapsamında bu yıl ilk defa en iyi vitrin yarışması, en iyi kayısı ambalaj yarışması, en iyi yaş kayısı ve en hızlı kayısı yeme yarışmaları düzenleyerek ülke genelinde bir farkındalık yaratmak istedik ve bunda da etkili olduk. 
Kayısı ile ilgili olarak 25 ülkeden 100 dolayında bilim adamının katıldığı bir sempozyuma ev sahipliği yaptık. Festival kapsamında her akşam bir birinden değerli sanatçılarımız sahne aldılar ve on binlerce hemşerimiz her akşam fuar alanını doldurdular. Festivale ve fuara gösterilen ilgi ve alaka da bizlerin doğru yolda olduğumuzu ve her yıl düzenli olarak düzenlememiz gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Malatya'nın olmazsa olmazı kayısı. Kentin ekonomisinin en büyük kalemini kayısı oluşturuyor. Kayısıyla ilgili belediyenin bir projesi var mı?
Kayısı Malatya’ya Allah’ın bir lütfu olmasına rağmen maalesef arzu ettiğimiz seviyede değerlendirilememektedir. Bugün dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 76’sından fazlasını Malatya karşılamasına rağmen, Pazar olarak bir Fransa kadar dahi olamadık. Fransa kayısıdan yılda ortalama 3 - 4 milyar dolar kazanırken, Malatya’ya yıllık 350-400 milyon dolar girdi ancak olmaktadır. 
Bu nedenle kayısı ile ilgili Pazar payının artırılması büyük önem taşımaktadır. Kayısının Pazar payının artırılması için de önemli bir takım çalışmalar yapılması artık elzem hale gelmiştir. Bu nedenle biraz önce bahsettiğim gibi fuar ve festivaller tanıtım açısından büyük önem taşımakla birlikte, kayısının raf ömrünün uzatılması, sağlıklı ve hijyenik ortamlarda bekletilmesi, ürünün piyasa değerinin düşmemesi için de gerektiğinde uzun süre depolanması gerekmektedir. 
Büyükşehir Belediyesi olarak Lisanslı Depolama konusunda bütün çalışmalarımızı tamamlayarak geçtiğimiz aylarda temelini atarak inşaatına başladık. 2020 yılı sonuna kadar hizmete almayı planlıyoruz. 
Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depo ve Borsa Projesi, yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz girişimler neticesinde AB ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleştirilmektedir. Projenin maliyeti 13 milyon 600 bin Euro’dur. 
Bu projemizin amacı; Malatya’nın kuru kayısı pazarında rekabet gücünü artırmak ve Malatya’nın Sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlamaktır.
İnşaatı devam eden proje kapsamında; 
•    5000 ton kapasiteli kuru kayısı lisanslı depoları, 
•    Uluslararası standartlarda kayısı ile ilgili gerekli analizlerin yapılacağı yetkili laboratuvar, 
•    Ürün işleme ve paketleme birimi (Bu uygulamamız sayesinde isteyen üreticilerimiz veya esnaflarımız ellerinde bulunan kayısıyı depoya teslim etmeden, uygun bir ücret karşılığında istediği miktarda paket yaptırıp teslim alabilecektir.)
•    Mezat Salonu ve Borsa Faaliyetlerinin yürütüleceği alan, (Kayısı üreticilerimiz buraya gelerek doğrudan kendisine ait kayısının satışı ve fiyatının belirlenmesi noktasında söz sahibi olacaktır.) 
•    Bu projemizin belki de en önemli detaylarından biri de üzerine kurulacak olan 1 megavat gücündeki Güneş Enerji Santrali olacaktır. Böylece tesis kendi elektriğini kendisi üretecektir. 
Kuru Kayısı Lisanslı Depo ve Borsa Projesi ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağladığı gibi, ilimiz istihdamına da destek vermiş olacaktır. Yurt dışına daha kaliteli ürün ihraç etmek için gerekli olan bu tesisimiz, aynı zamanda yıl boyunca kayısıda fiyat istikrarı sağlayacak, fiyatta yaşanan dalgalanmaları önlemiş olacaktır. İlimizin kayısından elde ettiği yıllık 300- 400 milyon dolar geliri 2 – 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak için üreticilerimiz, esnaflarımız, siyasilerimiz, bürokratlarımız ve yerel yöneticilerimiz ile birlikte hareket etmeliyiz. 

Büyükşehir Belediyesi olarak kayısı ile ilgili en önemli yatırımlarımızdan biri de Yeni Fuar Alanı Projesidir. 
Uluslararası ölçekte bir festival ve fuara ev sahipliği yapan Malatyamız’a yakışır, içerisinde sempozyum, panel, konferans ve benzeri toplantıların yapılacağı salonlardan fuaye alanına, idari ofislerden diğer birimlere kadar her yönüyle gelen insanların memnun kalacakları bir Fuar ve Kongre Merkezi yapıyoruz. 
Geçtiğimiz ay Genel Başkan Yardımcımız Sayın Numan Kurtulmuş’un katılımları ile temelini attığımız bu merkezimizi de bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlayarak hizmete alacağız. 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme