Ziraat Odaları Açıkladı: Tarım Çöktü, Gıda Krizi Kapıda

Malatya'da 11 Ziraat Odası Başkanı Malatya Gazeteciler Cemiyetinde ortak basın açıklaması yaparak artan Gübre, Mazot, Yem fiyatlarına tepki göstererek verilen desteklerin yetersiz olduğunu belirterek hükümetin acilen sorunlarına çözüm bulmaları istedi.

Düzenlenen Ortak Basın açıklamasına Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, Akçadağ Ziraat Odası Başkan yardımcısı Mehmet İnal, Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, Kuluncak Ziraat Odası Başkanı Hasan Yıldırım, Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın katıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi Orta Doğu Anadolu Bölge başkanı Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç yaptığı ortak basın açıklamasında “Gübreleme dönemine girdiğimiz bu günlerde gübre fiyatında geçen yıl bu mevsimde Üre 2 bin 800 TL., Can bin 200 TL. iken, bugün Üre 13 bin TL, Can 8 bin 600 TL. olarak satılıyor. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek, üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir. Tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar 2022 yılında da çiftçinin en büyük sıkıntısı olacak. Önceden gübre fiyatlarındaki artışlarında kur bahane edilmekteydi. Kur yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken bırakın aynı oranda düşmeyi, yakın bir oranda dahi gerilemiyor. Fiyatların halen artış göstereceği söylentileri bizleri tedirgin ediyor” diye konuştu.

“TARIM HER YÖNÜYLE CAN ÇEKİŞİYOR”

Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamasını isteyen Yunus Kılınç şöyle devam etti:

“Hükümet acilen bu artışların önüne geçilmelidir. Maliyetlerdeki artış çiftçiye verilen desteklere yansıtılarak aynı oranında destekler de artırılmalıdır. Ülkemizde üretimin devam edilmesini istiyorsak çiftçilerimizi bu zor durumda kurtarmak zorundayız.

Şekerin çuvalı birkaç ay önce 210 civarında iken şu an 300 küsurlarda. Pancar Üreticisine verilen destek ortada. 1 büyükbaş hayvan günlük 100 TL. yem yiyor Eti ise 60 TL. den kestiriyor. Kasaplarda 100-120 civarında satılıyor.

13 TL.den çiftçi mazotu nasıl alacak üretim yapacak, tarlasını sürecek. Çiftçiler arpayı 2.50 TL. den TMO ya sattılar. Şimdi ise nasıl üretim yapacaklar. Çiftçi, gübre, mazot gibi temel girdilerdeki yüksek zamlar nedeniyle sonbahar ve kış ekimlerini yeterli düzeyde yapamadı. Bazı çiftçiler, "ilkbaharda ekim yaparım" diye kışlık ekim hiç yapmadı. Bazıları ekim alanlarını daralttı. Ekim yapanlar gübre kullanamadı veya çok az kullanabildi. Hepsinin umudu ilkbahardaydı. Fakat daha yılın ilk günü mazot, doğalgaz, elektriğe gelen zamlar o umutları da tüketti. Yapılan bu yeni zamlar gübre, ilaç, tohum başta olmak üzere birçok girdinin fiyatını artıracak. Üretim yapmak daha da zorlaşacak. Litresi 13 liraya mazot, kilosu 14-15 liraya gübre alacaksınız, bunun üzerine tohumu, ilacı, işçiliği ekleyeceksiniz ve bu fiyatlarla ürünü kaça mal edip kaçtan satacaksınız?

Hükümetten isteğimiz bir an önce yeni destek paketleriyle Çiftçilerin önünü görebilmesini sağlamaktır. Aksi takdirde Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de Gıda Kriziyle karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır.”

Haber: Kayhan İNCEOĞLU

Bakmadan Geçme