Ukrayna'da yaşayan Türk aile Malatya'ya getirildi

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından ülkeden tahliye edilen Korkmaz ailesi memleketleri Malatya'ya geldi.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından ülkeden tahliye edilen Korkmaz ailesi memleketleri Malatya'ya geldi.

18 yıldır Ukrayna'da yaşayan Fatih Korkmaz ağabeyi Ahmet Korkmaz, Ukraynalı eşi Katiya Korkmaz ve çocukları 1,5 aylık Melikşah ve 2 yaşındaki Emir Gazi ile memleketlerine dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası ülkeden tahliyeler sürüyor. Ukrayna'nın Kherson bölgesinde yaşayan ve savaşın ortasında kalan Korkmaz ailesinin de Türkiye'ye getirilmesi için yoğun bir çaba harcandı. Aile, Dışişleri Bakanlığı'nın organizasyonuyla önce İstanbul'a ardından da memleketleri Malatya'ya getirildi.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ukrayna'da yaşadıkları sıkıntılı bölgeden alınarak Türkiye'ye getirilen Korkmaz ailesini ziyaret etti.

“BEKLENMEDİK BİR ANDA OLDU”

Ukrayna'nın Kherson bölgesinde yaşadıklarını anlatan Fatih Korkmaz, “Büyükelçiliğimiz 15 gün önce bize “Önemli bir işiniz yada kalma mecburiyetiniz yoksa çıkın” diye bir mesaj attı. 3 sefer ikazda bulundular ama biz böyle bir şey olacağını düşünmedik. Ukrayna'da yaşayan hiç kimse bu durumu ciddiye almadı. Fransızlar, Almanlar, Amerikalılar ülkeden çıktı biz devletimizin verdiği rahatlıkla “Biz her türlü buradan çıkacağız” dedik. Beklenmedik bir anda geldi. Donetsk ve Lugansk bölgesinin alınacağından emindik ama Kherson bölgesi Kırım'a sınır, oradan giriş yapacağı hiç aklımıza gelmedi. Zaten sabahleyin saat 10.00 civarında şehrin giriş ve çıkışları bombalandı” dedi.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIMIZDAN ARADILAR”

Kardeşi Fatih Korkmaz ile birlikte Ukrayna'dan memleketi Malatya'ya gelen Ahmet Korkmaz ise, “Konsolosluktan aradılar ama biz 18-20 yıldır Ukrayna'da yaşıyoruz. Çantayı al çık durumumuz yoktu. Bizim yatırımlarımız, fabrikamız, işletmemiz var, mallarımız limanda kaldı. Birden böyle organize olup, Ukrayna genelinde savaşın başlayacağını hiç kimse düşünmüyordu. Konsolosluk, “Acil bir işiniz yoksa çıkın” mesajı atmıştı ama bizim öyle bir durumumuz yoktu. Yatırımlarımız vardı, o yüzden bekledik. Bir hafta sonra çatışmalar hızlandı. Sonra konsolosluk aracılığıyla Ankara'dan Dışişleri Bakanlığı'ndan aradılar. İlk etapta 208 kişiyi getirdiler, bunun 180'i Türk'tü. Bunun dışında Azeri ve Tatarlar vardı” diye konuştu. Korkmaz, Ukraynalıların Türklere çok olumlu baktıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Ukrayna televizyonlarında da Türkiye'nin onlara karşı olan tutumunu ifade ediyorlar. Diğer Avrupa ülkelerinin tutumuyla Türkiye'nin tutumunu onlarda görüyorlar. Sıkıntılı bir süreçti ama İstanbul'a geldikten sonra her şey unutuldu. Bizim dışımızda ülkeden çıkmak isteyen başka ülkelerin vatandaşları da vardı.”

“DEVLETİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ BİLİYORUZ”

Kardeşlerinin memleketlerine dönmelerinden dolayı duyduğunu memnuniyeti dile getiren Adem Korkmaz da, “Aile olarak sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bu süreçte bize destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na, sürekli yanımızda olan AK Parti MKYK Üyemiz ve Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık'a çok teşekkür ediyoruz. Milletvekilimiz Öznur Çalık sürekli serzenişlerimize katlanıp, bizi anlamaya çalıştı. Bu süreçte milletvekilimizin çok katkısı oldu. Biz, devletimizin büyüklüğünü biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER ZAMAN KORKU VARDI”

Ukrayna uyruklu Katiya Korkmaz ise zorlu bir sürecin ardından Türkiye'ye geldiklerini belirterek, “Zorlu bir yolculuktan sonra buraya geldik. İki otobüs, iki uçak değiştirdik, iki çocukla birlikte zorlu oldu. Ama şimdi Ukrayna'da yaşamak daha zor. Her zaman ses geliyordu, her zaman korku vardı. Türkiye, çocuklarımıza ve bize yardım etti, çok teşekkür ediyoruz. Şimdi benim babamda gelecek. İnşallah burada yaşayacağız” dedi.

“BARIŞIN TESİS EDİLMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini ifade etti.
Milletvekili Çalık, savaştan en çok kadın ve çocukların etkilendiğini kaydederek, “Gelinimiz, çocukları ve Malatyalı iki hemşerimiz savaşın yaşandığı bölgede çok ciddi risk altındalardı. Malatya'da yaşayan ailemiz, yakınlarının Ukrayna'da olduğunu söyledi. Bize ulaşan birçok vatandaşımıza elimizi uzatmaya gayret ederken, oradaki kardeşlerimize ulaşmak üzere Dışişleri Bakanımız ve bakan yardımcımızla temasa geçtik. Buradaki ailemiz çok tedirgindi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok büyük bir devlet, Cumhurbaşkanımız tüm dünyanın izlediği çok önemli bir süreci yönetiyor. Hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla bu savaşın bitmesi ve barışın tesis edilmesi için inanılmaz mücadele ediyor. Ukrayna'da yaşayan vatandaşlarımıza 15 gün öncesinden ülkemize dönmek üzere “Ukrayna'nı terk edin” çağrılarına rağmen, “Bizim devletimiz çok güçlü, her hâlükârda devletimiz bizi mutlaka alır” demişler. İşi, gücü, yoğun fabrika trafiği olmasına rağmen önce canlarımızı kurtarmak için çalışma başlattık. Evlatlarımız tahliye edildiler ve Malatya'ya geldiler” diye konuştu.
Ukrayna'da savaşın devam ettiğini hatırlatan Çalık, “Bu zor bir süreç. Avrupa'nın, Amerika'nın duyarsız kaldığı bir yerde Türkiye'nin bu hassasiyeti göstermiş olması, yıllardır nerede mağdur ve mazlum varsa açık kapı politikasıyla bu süreci yönetmesi önemliydi. Şimdi Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde de arabuluculuk sürecini yürüyüp, iyi niyetini göstererek, barışın tesisi için mücadele eden bir ülkeyiz” dedi.
Milletvekili Öznur Çalık, telefonla aradığı Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ı Korkmaz ailesiyle görüştürdü. Ukrayna'dan sağlıklı bir şekilde memleketlerine gelen aile fertleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a teşekkür etti.

Bakmadan Geçme