TMO'dan Üreticiye Destek Kuru Kayısı İçin Taban Fiyat Açıklandı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kuru Kayısıda taban fiyat açıklaması yaparak ürün alımı yapacağını Toprak Mahsulleri Ofisi Resmi Sayfasından duyurdu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kuru Kayısıda taban fiyat açıklaması yaparak ürün alımı yapacağını Toprak Mahsulleri Ofisi Resmi Sayfasından duyurdu.
Yapılan açıklamada” TMO tarafından, ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kuru kayısıda üretici lehine politikalarla piyasalardaki istikrarı sağlamak, üreticilerin sağlıklı depo ihtiyacını gidermek ve kuru kayısı ihracat değerini korumak amacıyla kuru kayısı alımı yapılacak olup alım fiyatları 29.08.2024'te Bakanlığımızca açıklanmıştır. Kaliteye göre değişen alım fiyatlarımıza ilişkin detaylı tablo, duyuru ekindedir.
Kuru kayısı alımlarımıza ilişkin bazı önemli hususlar aşağıda belirtilmiştir: Kurumumuz iştiraki TMO-TOBB LİDAŞ firması tarafından modern alt yapıya sahip ülkemizin ilk kuru kayısı lisanslı deposu, 2020 yılından bu yana faaliyette bulunmaktadır.
Kurumumuz, kuru kayısı alımlarıyla ilgili hazırlıklarını tamamlamış olup 3 Eylül'den itibaren Malatya'da (1. Organize Sanayi Bölgesi 13. Cd. No:3 Yeşilyurt/Malatya) bulunan TMO-TOBB lisanslı depo üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak alımlara başlanacaktır.
2024 yılı mahsulü kuru kayısılar satın alınacak, eski yıl mahsulü ve ithal ürünler satın alınmayacaktır.
Sadece kükürtlenmiş ve kükürtlenmemiş kuru kayısı alımı yapılacak, bunların dışında kalan kuru kayısılar (organik, endüstriyel vs.) satın alınmayacaktır.
TMO, üreticilerimizin alım yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla tüm ürünlerde olduğu gibi kayısı alımlarını randevulu alım sistemi ile gerçekleştirecektir.
Üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr adresinden ve e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) alabilecektir.
TMO'ya lisanslı depo üzerinden kuru kayısı teslim edecek üreticilerimizin herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Herhangi bir bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları, En yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB'e üye olmaları, Ürünün, lisanslı depoya ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerekmektedir.
Ürünlerini lisanslı depo üzerinden ELÜS yoluyla satan üreticilerimiz; Ürün teslimlerinde %2 stopaj ve %2 SGK prim kesintisinden muaf tutulmaktadır.
Bakanlığımızca, ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilere 6 aya kadar 121 TL/Ton/Ay depo kira desteği ile ton başına 300 TL'yi geçmemek üzere 3.000 TL'ye kadar nakliye ve parti başına 70 TL analiz destek ödemesi yapılmaktadır.
Bunların yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar 9 ay vadeli kredi (kredi üst limiti 15 milyon TL) kullanma imkânı sunulmakta olup faizin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır.
Üreticilerimiz TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO Adıyaman Başmüdürlüğü (0 416 214 16 93), TMO Malatya Şube Müdürlüğü (0422 212 45 87) ve Alo Ürün Hattı'ndan [0 312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
Kuru kayısı alımlarının öncelikle Malatya'mıza, üreticilerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını ve bereket getirmesini dileriz.”