Şehrimizin Kültürel Değerlerini Daha Güçlü Bir Şekilde Ayağa Kaldıracağız
Yeşilyurt Belediyesi ile Çırmıhtı İmar Konseyi tarafından Yeşilyurt'un kültürel ve tarihi bölgelerinin imar sürecinde gelinen son durum üzerine istişare ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Yeşilyurt Belediyesi ile Çırmıhtı İmar Konseyi tarafından Yeşilyurt'un kültürel ve tarihi bölgelerinin imar sürecinde gelinen son durum üzerine istişare ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Gedik Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya; AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, İhsan Koca ve İnanç Sıraç Kara Ölmeztoprak, Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İbrahim Türkmen, AK Parti İl Başkanı Namık Gören, AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı, İstanbul Yeşilyurtlular Dernek Başkanı Zeki Akıncı, Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Çırmıhtı İmar Konseyi Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, Akademisyenler, Mimarlar, Mühendisler, Mahalle Muhtarları ile vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, tarihi ve kültürel hazinelerinin ön plana çıkarmak adına çok sayıda yatırımla buluşturdukları Yeşilyurt'un 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerde zarar gören tarihi mekânlarını aslına uygun bir şekilde yeniden restore etmek ve ayağa kaldırmak için her türlü imkânı seferber ettiklerini söyledi.
Yeşilyurt'un tarihi ve kültürel mekânlarını yeniden turizme kazandırmak amacıyla başlatılan çalışmaların ‘ortak akıl' anlayışı çerçevesinde birlik ve beraberlik ruhuyla yürütülmesinin çok kıymetli olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “ İlçemiz geleneksel hayatıyla, kültürüyle, tarihiyle, gastronomisiyle ve geçmişten gelen çok önemli tarihsel argumanlarıyla kadim medeniyetimizin en güzel örneklerinin yaşandığı bir yerdir. Belediye olarak ta ilçemizin tarihsel ve kültürel hazinelerini ön plana çıkartıp hem turizme kazandırmak hem de gelecek kuşaklara taşımak adına bugüne kadar çok önemli yatırımlar yaptık. Konaklarımızı yeniledik, yeni müzeler kurduk, sokak ve meydan düzenlemeleri yaptık, eşsiz lezzetlerimizin kimliklendirilmesi amacıyla coğrafi işaret tescil süreçlerine büyük bir ehemmiyet gösterdik, şu anda bölgemizde en fazla tescil belgesi alan yerel yönetim olduk.6 Şubat 2023 tarihinde yaşanılan büyük depremlerden etkilenen tarihi mekanlarımızı aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi içinde belediye olarak gerek zemin etütlerin yapılması gerekse de yenilenmeleriyle ilgili başvurularımızı yaptık, çalışmalara hız verdik. Depremden ciddi seviyede etkilenen Çırmıhtı'nın, Barguzu'nun, Yakınca'nın, Gündüzbey'in ve Konak gibi tarihi alanların bir bütün halinde planlanması için gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Bu tür yerleşim alanlarında geçmişte küçük parsellere evler yapılmış, birçoğu kerpiç ve ahşap evlerden oluşuyor, oluşan sıkıntıları b inşallah el birliğiyle çözüme kavuşturacağız. Tescilli yapıların çok olduğu bölgelerin yenilenme sürecine Kültür Bakanlığımızda destek veriyor, bir taslak çalışması ortaya çıktı, TOKİ'nin ön bir hazırlığı var. Bugün ki istişare toplantımızın bu tür çalışmaların daha doğru ve planlı yürütülmesine önemli katkılar sunacaktır. Var olan sorunların çözümü için birlikte hareket etmek çok önemlidir, doğru, hızlı ve pratik adımlar atıp tarihi yerlerimizi daha güçlü şekilde ayağa kaldırmak içinde bizler her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazırız. Hayata geçirdiğimiz yatırımlarla cazibe alanına dönüşen ilçemizin kimliğine, ruhuna ve tarihsel değerlerine değer katacak çalışmalar günümüz ve geleceğimiz açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu noktada düzenli ve planlı çalışmaların ayrı bir önemi olacaktır. Kültürel alanlarımızın nitelikli ve planlı yatırımlarla ayağa kaldırıp hareketli ve canlı yapısına yeniden dönüştürmek içinde bizde elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.
Yeşilyurt'un kültürel mirasının korunması ve güçlendirilmesi adına başlatılan girişimlere her türlü desteği vereceklerini söyleyen Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak ise, “ Yeşilyurt İlçemiz depremden ciddi seviyeye etkilendi, bu noktada derneklerimizin ve muhtarlarımızın bir araya gelerek Yeşilyurt için bir şeyler yapmak istemeleri, yerel dinamikleri harekete geçirmek için birlikte hareket etmeleri çok değerlidir. Kaymakamlık olarak ta elimizden geldiğince yanlarında olup, sürece katkı sunacağız. Yeşilyurt doğal güzelliklerinin yanında tarihi güzellikleri de olan bir ilçedir. Bu güzel ilçenin tarihsel hüviyetinin korunması için bu tür çalışmaları bizler her zaman destekliyoruz.” diye konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Sıraç Kara Ölmeztoprak ise konuşmasında Malatya ve Yeşilyurt'un kültürel zenginliklerinin ve yerlerinin korunması adına başlatılan çalışmaların devam ettiğini ifade ederken şunları söyledi; “Şehrimizi ve ilçelerimizi yeniden daha güçlü şekilde ayağa kaldırmak adına yapılan bu tür istişare toplantılarından önemli katkılar görüyoruz. Malatya'nın imar, ihya ve inşa süreciyle ilgili yapılan bu tür toplantıları ve çıkan sonuçları itibariyle önemsiyoruz. Ortaya koyulan fikir ve önerilerinden çıkan neticeleri Bakanlıklar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili Müdürlüklerimize sunarak, yapılacak değerlendirmeler ışığında yol almayı çok anlamlı buluyorum. önemlidir. Depremzede hemşehrilerimizin taleplerinin dışında bir ilerlemenin söz konusu olması memnuniyeti getirmeyecektir. Teknik ekipler bu anlamda çalışacak, bürokrasi gereken desteği verecek ve hemşehrilerimizin talepleri ne ise inşallah o yönde ilerleyeceğiz. Bizlerde Ankara'da Bakanlıklar ve Genel Müdürlükler nezdinde iletilen taleplerin çözüme kavuşması noktasında elimizden geleni yaptığımızın bilinmesini istiyoruz ayrıca iletilen çözüm önerilerini yaptığımız toplantılarda sunup sürecin hızlanması noktasında gayret sarf ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeşilyurt'un tarihi yerlerinin imar süreciyle ilgili başlatılan çalışmaların önemli olduğunu, kendilerinin de bu sürece destek verdiklerini söyleyen AK Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca, “İstişare toplantımızda gündeme alınan komisyon kurulması ve periyodik olarak bilgilendirme yapılması önerileri önemlidir. Yaşanılan süreçle ilgili somut ve net bilgilendirme yapılması yapılacak çalışmaların daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Sürecin doğru ilerlemesi için tavsiye niteliğinde kararlar alıp, kamuoyunun beklentilerini aktaracak bir komisyonun varlığı yapılacak çalışmalara ayrı bir güç katacaktır. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece birlik ve beraberlik halinde katkı sunması yapılacak tüm çalışmaların daha hızlı bir şekilde yerine gelmesine vesile olacaktır.” dedi.
Malatya ve Yeşilyurt'taki kültürel varlıkların korunması adına ciddi çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, “Yeşilyurt'un, Çırmıhtı'nın, Barguzu'nun, Yakınca'nın, Banazı'nın Konak'ın, Gündüzbey'in hem sosyolojik hem de mimari ve kültürel yapısını korumak adına gerçekleşen bu toplantıyı ve çıkacak sonuçları bizler önemsiyoruz. Burada kurulacak komisyon ve yapılacak bilgilendirmeler çok büyük önem taşıyacak. Yeşilyurt'un Lezzet Caddesindeki yapılar ile diğer tescilli yapılar noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığımız gerekli adımları attı, sürecin hızlanacağına doğru ümitlerimiz yüksek. Tescilli binaların bir an önce ayağa kalkması noktasında ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bizlerde Bakanlıklar nezdinde bu çalışmaları yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak ise, Malatya'da deprem sonrasında başlatılan çalışmaların planlı bir şekilde devam ettiğini söylerken, Valilik uhdesinde gerçekleşen çalışmalar üzerine katılımcılara bilgiler aktarırken, istişare toplantısında gündeme alınan komisyon heyetinin kurulmasının yapılacak çalışmalara katkı sunacağını söyledi.
Konuşmaların ardından söz alan diğer katılımcılar süreçle ilgili talep ve önerilerini paylaştılar.