Malatya'da 30 bin binanın yıkım ihalesi yapıldı
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter Vekili Latif Okyay, 'İkinci depremde vatandaşlarımız eğer evlerinde olmuş olsaydı Malatya çok ciddi bir neticelerle karşı karşıya kalmış olurdu' dedi. Okyay, 'Şehirde yaklaşık 45 bin binamız ağır hasarlı veya orta hasarlı.
Şu anda yıkılması kesinleşen 35 bin binamız var. Bunlarla ilgili yaklaşık 30 bin bina ile ilgili yıkım ihalesi yapıldı.” bilgisini de kaydetti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter Vekili Latif Okyay, ERTV'de Güne Bakış Programına konuk olarak Gazeteci Hülya Kaya'nın sorularını yanıtladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın talimatı ile büyükşehir belediyesini ilk andan itibaren sahada olduğunu belirten Genel Sekreter Vekili Latif Okyay, “Malatya'daki ikinci deprem şehrimizde çok ciddi bir yıkıma sebebiyet verdi. Hemşehrilerimizin ilk depremde evlerinde çıkmış olması, ikinci deprem esnasında daha az kayıp vermemiz için büyük bir avantaj oluşturdu. İkinci depremde vatandaşlarımız eğer evlerinde olmuş olsaydı Malatya çok ciddi bir neticelerle karşı karşıya kalmış olurdu. İkinci deprem esnasında enkazda kalan personellerimiz ve araçlarımız oldu.” dedi.
Konteyner çalışmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Latif Okyay, “Malatya'da 72 noktada konteyner kent kuruldu. 6 bin 500 adet bireysel konteyner dağıtıldı. 21 bin konteynere de vatandaşlarımız yerleştirildi. Malatya'da yaklaşık 100 bin vatandaşımız konteynerlerde kalıyor. Malatya'da şu anda yaklaşık 8 bin konteyner kurulumu çalışması sürüyor. Ev bulunmaması ve kiraların çok yüksek olması nedeniyle kiracılarla ilgili olarak bir süreç devam ediyor. Bu konuda da bir hazırlık yapılıyor. Oturduğu ev eğer ağır ve orta hasarlı ise kiracı vatandaşımız konteyner talep etme konusunda hak sahibidir.” İfadelerini kaydetti.
Ağır hasarlı binaların yıkım sürecinin Malatya Valiliği tarafından yürütüldüğünü belirten Okyay şu bilgileri de paylaştı, “Hasar tespiti sonrasında mahkeme süreci başlatılan binalar hariç, geri kalan binaların yıkım ihaleleri Valilik tarafından yürütülüyor. Şehirde yaklaşık 45 bin binamız ağır hasarlı veya orta hasarlı. Şu anda yıkılması kesinleşen 35 bin binamız var. Bunlarla ilgili yaklaşık 30 bin bina ile ilgili yıkım ihalesi yapıldı. Geri kalan 6 bin bina ile ilgili süreçler devam ediyor. Şu anda şehrimizdeki tüm yıkım süreçlerini Malatya Valiliği'miz yürütüyor. Yerinde ayrıştırma tamamen yasaklandı. Gelen bütün talep ve şikayetlere ekiplerimiz yerinde gereğini yapıyorlar.”