CHP İl Başkanı Kiraz' Çiftçi Zor Durumda'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz 'üreticinin-çiftçinin elde ettiği kazancın sosyal güvenlik primini ödemeye yetmediğini ve sigortadan ayrıldığını' ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:
Ülke tarımı ve üreticisinin hangi noktaya getirildiğinin bir başka somut göstergesi SGK'nın sigortalı tarımsal üretici sayısındaki sert düşüşlerde ortaya çıkıyor. SGK'nın açıkladığı Ekim 2021 rakamlarıyla sigortalı sayısı yüzde 4,9 artarken tarım kesiminde yüzde 11,9 düşüşle 500 bin kişiye inmiş. Tarımdaki sigortalı çiftçi sayısının dibe vurması, üretimden kopuşun-kaçışın, tarlayı bahçeyi-ahırları terk edişin göstergesidir!
SGK Ekim Ayı Verileri Türkiye'de sigortalı çalışan sayısının yıllık yüzde 4,9 artışla 22,4 milyon kişi olduğunu gösterirken tüm alanlarda sigortalıların sayısının artmasına karşılık tarımda sigortalı çiftçi sayısı yüzde 11,9 düşüş göstermiş.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'ın İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, esnaf-çiftçi grubundaki bağımsız sigortalı (Bağ-Kur) sayısı yüzde 4,2 artmasına karşılık, esnaf ve çiftçileri ayrı ayrı değerlendirdiğimizde sigortalı esnaf sayısı yüzde 6,9 ve 159 bin kişi artarken, sigortalı çiftçi sayısında ise yüzde 11,9 oranında gerileme ve 67 bin kişilik azalma söz konusu.
2013 yılında tarımsal üretim faaliyetinde bulunan sigortalı çiftçi sayısı, 1 milyonun üzerinde, 8 yılda yüzde 50 düşmüş. Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki (ÇKS) sert düşüşler, tarım ve hayvancılık kesimindeki üretici sayısının hızla gerilediğini teyit ediyor. ÇKS'de kayıtlı çiftçi-üretici sayısı, ülke tarımının üretici sayısı açısından hızla kan kaybettiği, tarımdan, çiftçilikten kaçışın hızlandığı görülüyor.
AK Parti iktidara geldiğinde 5 milyona yaklaşan ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısı;
2019'da 2 milyon 83 bine,
2020'de 1 milyon 803 bin kişiye, düştü.
Ekim 2021 verileri, 84 milyonluk Türkiye'de sigortalı çiftçi sayısının 500 bine indiğini gösteriyor.
Bu bir yanıyla üreticinin-çiftçinin elde ettiği kazancın sosyal güvenlik primini ödemeye yetmediğini ve sigortadan ayrıldığını, diğer açıdan bakıldığında ise tarımsal istihdamın hızla gerilediğini ve üretimden kopanların hızla arttığını gösteriyor.
Ülke tarımına, hayvancılığına, üreticisine sahip çıkacak, onları bu çıkmazdan kurtaracak plan-program ve politikaların hayata geçirilmesi ülkenin geleceği açısından vazgeçilmez önemdedir.