Çalık: KADES 3,6 milyon kullanıcıya ulaştı

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede etkinliğiyle birçok kadının imdat çağrısı olan Kadın Acil Destek İhbar Sisteminin (KADES) 3,6 milyon kullanıcıya ulaştığını belirterek, '15 yaş üzeri 33 milyon kadının yüzde 11'i yani neredeyse her 9 kadından biri KADES uygulamasını indirmiş vaziyette.' dedi.

Milletvekili Çalık, TBMM Genel Kurulu'nda Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi üzerine konuştu. Çalık, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede, etkinliğiyle birçok kadının imdat çağrısı olan kadınlara özel mobil uygulama KADES'in geçtiğimiz 4 yılda 3,6 milyon kullanıcıya ulaştığını ve uygulama üzerinden 384 bin kişinin ihbarda bulunduğunu söyledi. Öznur Çalık, “Uluslararası ödül almış KADES uygulaması İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında hayata geçirildi. Bugün itibariyle KADES uygulamasını indiren kişi sayısı 3,6 milyon ve ihbarda bulunan kişi sayısı da 384 bin olmuştur. 15 yaş üzeri 33 milyon kadının yüzde 11'i yani neredeyse her 9 kadından biri KADES uygulamasını indirmiş vaziyette. Siz kıymetli milletvekili arkadaşlarım arasında da uygulamayı indirmeyen varsa indirmesini; ve her yerde kadınlara KADES'i mutlaka anlatmalarını önemle tavsiye ediyorum” dedi.

KADIN CİNAYETLERİ İSTATİSTİKLERİNİ PAYLAŞTI

Türkiye'deki kadın cinayetleri ile ilgili istatistikleri paylaşan Çalık, “Cinayete kurban giden kadınların yüzde 70'i kendi evlerinde öldürüldüler. Yüzde 39'u eşi, yüzde 19'u birlikte olduğu kişi, yüzde 15'i ailesi; yani yüzde 73'ü en yakınları tarafından öldürüldü. Kadın cinayetlerinin yüzde 67'si tasarlanarak değil, ani gelişen öfke patlaması sonucu gerçekleşen cinayetler. Cinayete kurban giden kadınların yüzde 88'i üzerinde daha önceden verilmiş herhangi bir tedbir kararı yoktu. Bunlar çok dikkat çekici istatistikler. Ve bu veriler şunu ifade ediyor. Cinayete kurban giden kadınlarımız en korunaklı olmaları gereken alanda; evlerinde, aileleri tarafından, en yakınları tarafından anlık öfkeler sonucu öldürülüyorlar. Dolayısıyla bizim; kadını güçlendirmeye, aile kurumunu güçlendirmeye, aile bağlarını güçlendirmeye ihtiyacımız var. Toplumumuzda bir farkındalık çalışmasına, zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. Kadına yönelik şiddetle mücadelede 7'den 70'e, iktidarı, muhalefeti, yerel yönetimleri, sivil toplumu, özel sektörü ile, kısacası toplumun tüm paydaşları ile kadına yönelik şiddete karşı
topyekün bir mücadeleye ihtiyacımız var” dedi.

TAKDİR İNDİRİMİ VİCDANLARIMIZI SIZLATIYORDU

Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonunda her kesimden kurum ve kuruluşlar ile 100'den fazla kişiyi dinlediklerini belirten Öznur Çalık, “Kanun teklifimiz neler getiriyor kısaca bahsetmek gerekirse; ilk olarak kamuoyunda “kravat indirimi” olarak bilinen takdir indirimi konusu vicdanlarımızı sızlatan bir mevzuydu. Teklifimizle bunun önüne geçmiş oluyoruz. Takdiri indirim nedenlerinin ucu açık biçimde uygulanmasının önüne geçerek maddenin uygulama alanını sınırlandırıyoruz. Ayrıca, failin samimi pişmanlık içermeyen davranışlarını da takdir indirimi nedeni olarak kabul edilmemesini sağlıyoruz. İkinci olarak Israrlı takiptir. Teklifimizle Israrlı takip fiillerinin ilk defa Türk Ceza Kanunu'nda müstakil suç olarak düzenlenmesini sağlıyoruz. Bu maddeyle, ısrarlı şekilde fiziken takip etmek veya haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak tehdit edici temas kurmaya çalışmak suç olarak kabul edilecek. Cezası altı aydan iki yıla kadar hapis cezası olacak. Israrlı takip suçunun çocuğa, ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine yada okulunu veya işini bırakmasına neden olması, hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi hâlleri nitelikli hâl olarak düzenlenmekte ve ceza bir yıldan üç yıla kadar hapis olarak belirlenmektedir. Ayrıca; ısrarlı takip suçu şikâyete bağlı ancak uzlaştırma usulüne tabi olmayacaktır” diye konuştu.

KASTEN YARALAMA KATALOG SUÇLAR ARASINDA OLACAK

Çalık, “Diğer bir madde ise kadına karşı işlenen kasten yaralama suçunun Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan "katalog suçlar" arasına alınması. Bununla beraber sağlık çalışanlarına karşı görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle işlenen kasten yaralama suçunu katalog olarak hâkim ve savcılar bakımından görünür hâle getiriyoruz. Şiddet mağduru olan kadınlara istemleri hâlinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda, kasten yaralama, ısrarlı takip, işkence, eziyet ve çocukların cinsel istismarı suçlarında da avukat görevlendirilebilecek” dedi.

SUÇLARIN CEZASI ARTTIRILIYOR

Çalık, “Diğer bir düzenleme konusu, bazı suçların kadına karşı işlenmesi hâlinde cezaların artırılmasını öngörüyoruz. Nitelikli hâl düzenlemesi kapsamında kasten öldürme suçunun cezasının müebbet iken ağırlaştırılmış müebbede, kasten yaralama suçunun cezasının alt sınırının dört aydan altı ay hapse, tehdit suçunun cezasının alt sınırının altı aydan dokuz ay hapse, işkence suçunun cezasının alt sınırının üç yıldan beş yıl hapse, eziyet suçunun cezasının alt sınırı da iki yıldan iki yıl altı ay hapse çıkarılıyor. Ayrıca, kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi konusunun sağlık hizmeti olması hâlinde verilecek cezanın bir bölü altı oranına kadar artırılacağını kabul ediyoruz” ifadesinde bulundu.

MESLEKİ SORUMLULUK KURULU KURULACAK

Milletvekili Çalık, “Sağlık çalışanları hakkında sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis veya tedaviye ilişkin tıbbi işlemler ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesini Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak Bakan Yardımcısı başkanlığındaki Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine bağlıyoruz. Ayrıca, Sağlık Bakanı gelen işin niteliği ve sayısına göre başka bir bakan yardımcısının başkanlığında yeni kurullarda oluşturabilecek. Kadınlarımızın, türü ne olursa olsun bir daha şiddete uğramaması umuduyla, Kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bakmadan Geçme