Başkan Kiraz Ekonomi Ve Son Dönemlerdeki Zamları Değerlendirdi
'Meskenlerdeki tarifeyi sabit tutarak sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüklü zamlar yapan iktidar, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturalarını patlatacak artışları oluşacak kamuoyu ve halkın tepkisini göze alamadığı için uzatma senaryosu uyguluyor.
Zamların TÜFE'ye yansımasını erteleyip, 2021 enflasyonunu düşük tutarak maaş ve asgari ücret artışlarını sınırlamayı amaçlıyor!
Geçtiğimiz hafta sanayici ve elektrik üreticisine yüksek oranlı doğalgaz zamları yürürlüğe konulurken, meskenlerdeki doğalgaz ve elektrik tarifelerinde değişikliğe gidilmedi. Sanayiciye verilen doğalgaza yüzde 49, elektrik üreticilerine yüzde 48 zam yapıldı. Bir yandan MB cari fazla vermek ve ihracatta rekabet gücünü artırmak için TL'nin değer kaybına göz yumma politikasına geçiş yaptığını ilan ederken diğer yandan sanayicinin maliyetlerini ikiye katlayacak doğalgaz ve enerji zamlarıyla sanayi üretimini baltalıyor. Elektrik üretim şirketleri yüzde 48'lik doğalgaz zammı sonrasında kar marjlarını büyük ölçüde kaybedecekler.
Yakın dönemde doğalgazla işleyen elektrik santrallerinin elektrik üretimine ara vermeye başlamaları şaşırtıcı olmayacaktır. Bu da elektrik üretiminde büyük açıkların ortaya çıkması, ayrıca üretim ekonomisinin yaşamsal girdisi elektrik üretiminin yetersiz düzeye gerilemesi demek.
BOTAŞ, konutlarda tüketilen doğalgaz için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatını değiştirmediğini, 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olarak sabit tuttuğunu duyurdu. Bu aybaşında yürürlüğe giren zamlarla, sanayi aboneleri için 1000 metreküp doğalgaz için yüzde 49 artışla 3 bin 482 liraya, elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgaz için 4000 liraya yükseltildi.
Sanayicinin kullandığı doğalgaz iki ayda toplam yüzde 64, elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaz yüzde 63 zamlandı. Her iki kesimin de bu enerji maliyet artışını satış fiyatlarına yansıtmaları kaçınılmaz. Sanayici ürettiği malın fiyatına, santraller de elektrik fiyatına zam yapmak zorunda. Ya da her iki kesim de doğalgaz tüketimini kısıp sanayici mal üretimini, santralci elektrik üretimini düşürme yoluna gidecek. İktidar dar gelirli, ücretli maaşlıların ve asgari ücretlilerin gelirlerinde son yılların en büyük iyileştirmesini yaparak yüzde 10 zam vermeye hazırlanıyor.
Ekim ayı itibariyle resmi enflasyonun yüzde 20'ye yaklaştığı bir ortamda şimdiden geniş kitleler, milyonlarca ücretli ve emekli yüzde 10 artışla resmi enflasyonun bile yarısı düzeyinde bir ücret zammına razı edilmeye çalışılıyor.”