6 Şubat'ın Ardından İki Yıl Geçti Türkiye Depreme Ne Kadar Hazır?
Deprem uzmanları, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen iki yılda depreme dirençli kentler oluşturulmadığını belirtiyor.
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu kabul ederek, stratejik bir dönüşüm yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 53 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Ancak uzmanlar, geçen sürede atılan adımların daha çok yaraları sarmaya yönelik olduğunu, kalıcı ve önleyici çözümler üretilmediğini vurguluyor.
Deprem uzmanları, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu kabul ederek, afetlere karşı dirençli kentler inşa edilmesi gerektiğini belirtiyor. 'Devlet, hükümet, yerel yönetimler ve halk bir araya gelmezse, bu işi başarmak mümkün değil. Birlikte hareket ederek ülkemizi depreme karşı dirençli hale getirmeliyiz' ifadeleri kullanılıyor.
DOĞU ANADOLU FAYI HAREKETLİ
Uzmanlar, Doğu Anadolu Fayı'nın Maraş'tan Adana Havzası'na doğru ilerleyerek saçaklandığını ve büyük bir Maraş depreminin ardından sismik enerjinin Adana'ya transfer olduğunu belirtiyor. 6 Şubat depremlerinden sonra Kayseri, Sivas, Adana, Mersin, Kıbrıs ve Adıyaman-Hakkari hattında stres birikimine dikkat çekerek, bu bölgelerde yeni depremler yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Yetkililerin deprem stratejisini köklü bir şekilde değiştirmesi gerektiğini belirten uzmanlar, her büyük depremde binlerce insanın hayatını kaybetmemesi için bilimsel temelli, uzun vadeli ve kapsamlı bir afet yönetimi planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.