500 Tl'lik Asgari Ücret Zammı Çalışanın Eline Geçmeden Eridi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, asgari ücrete !'lik artışla yapılan 500 TL'lik zammın yeni yılda asgari ücretlinin eline geçmeden eridiğini belirtti.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, asgari ücrete % 21’lik artışla yapılan 500 TL’lik zammın yeni yılda asgari ücretlinin eline geçmeden eridiğini belirtti.
Ağbaba'nın asgari ücretteki erimeyle ilgili yaptığı araştırma ve konuyla ilgili açıklama şu şekilde;
TÜİK Aralık ayı enflasyon verilerine göre Kira artışı oranları ve artan gıda fiyatları 500 TL’lik zamdan eser bırakmadı.  Verilen 500 TL zam Asgari ücretlinin bebeğinin masrafını dahi karşılamıyor.
500 TL’LİK ZAM BİR AYDA MUTFAKTA ERİDİ.
Kasım ve Aralık ayları arasında bazı besin ve gıda maddelerinde yaşanan artış 500 TL zammın asgari ücretlinin cebine girmeden mutfağında erimesine neden oldu.
500 TL Asgari ücret zammı sadece bir ayda; Yumurta Karşısında 71 Adet, Salatalık karşısında 26 Kg, Pirinç karşısında 2 Kg, Kuru Soğan karşısında 8 Kg, Un ve Biber karşısında ise 6 şar Kg eridi.

*TÜİK Aralık ayı enflasyon verileri

500 TL’LİK ZAMDA ASGARİ ÜCRETLİNİN BEBEĞİ YER ALMIYOR
TÜİK Aralık ayı enflasyon verilerine göre çocuk mamasındaki fiyat artışı son bir ayda %2,14 oranında olurken, çocuk bezinde yaşanan artış ise %2,5 oranında artış yaşandı.
Yeni doğan bir bebeğin günde ortalama 10 adet bez kullandığını varsaydığımızda Asgari ücretlinin bebeği için günlük harcaması gereken bez tutarı 8 TL, aylık ise 240 TL’ye çıkmaktadır.
Yine asgari ücretlinin bebeği için aylık ortalama mama parası ise en az 572 TL’yi bulabiliyor. Bu durumda bir asgari ücretli yeni doğan bir bebeği için aylık yapması gereken bez ve mama masrafı en az 812 TL’yi bulabiliyor.
Bu durumda Asgari ücretliye yapılan 500 TL zam çocuğunun bez ve mama parasını karşılamıyor
KİRA YÜKÜ %12,28 ORANINDA ARTTI
TÜİK Aralık 2020 Enflasyon verilerine göre ev kiralarına yapılacak zam oranı ocak ayında %12,28 oldu. Yani ortalama 1000 TL ev kirası ödeyen bir asgari ücretli Ocak ayından itibaren en az 122 TL daha fazla ev kirası ödeyecek.
Bu durumda Asgari ücrete gelen 500 TL zammın 4’te biri en az kiraya gitmiş olacak.
ELEKTRİK FATURASI EN AZ 184 TL
Yeni yılın ilk gününde elektriğe yapılan yüzde 6,2 oranında zam Asgari ücretlinin fatura yükünü daha da arttırdı.
1 Ocak 2020'de 163,4 TL olan elektrik faturası bundan böyle 20,0 TL'lik artışla en az 183,4 TL oldu. Böylece 4 kişilik bir asgari ücretlinin sadece elektrik faturası 184 TL’ye dayanmış oldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN