210 Ülkede Yoga Faaliyetleri

Yoga teriminin anlamı bütünleşmek demek, biz de Uluslararası Yoga Federasyonu (IYF) olarak her türlü yoga girişimini, uygulamasını ve topluluğunu bütünlük içinde aynı çatı altında toplayan bir federasyonuz.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Internatıonal Yoga Federatıon
Başkanı Akif Manaf İle Iyf’nın Vizyonu Üzerine Röportaj

Sayın Başkanım, dergimizin yeni sayısında da bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz. Bu sayımızda IYF’nin vizyonunu daha iyi anlamak istiyoruz, bizi bu konuda aydınlatır mısınız?
Yoga teriminin anlamı bütünleşmek demek, biz de Uluslararası Yoga Federasyonu (IYF) olarak her türlü yoga girişimini, uygulamasını ve topluluğunu bütünlük içinde aynı çatı altında toplayan bir federasyonuz.

Yoganın dünya çapında tanıtımını yaparak daha geniş kitleler tarafından uygulanmasını sağlıyoruz. Bunun için dijital olanakları kullanarak çevrim içi ücretsiz yoga çalışmalarını sunuyoruz.
Yoga eğitmenliği konusunda zaten Uluslararası Yoga Uzmanlığı Sertifikası yani IYEC eğitimimizi 210 ülkede düzenli hâle getirmek için çalışıyoruz. Hâlihazırda pek çok eğitim verdik ve vermeye devam ediyoruz, şu anda dünyada en bilinen yoga eğitmenlik eğitimi IYEC’tir.  
Yoga yarışmaları olduğu kadar dünyada eğitim standartlarını da IYF belirliyor. Çünkü bizim verdiğimiz IYEC eğitimi dünyanın en kaliteli eğitimi ve katılımcılar daha önceden her ne eğitimi almış olursa olsun bizim verdiğimiz eğitimin farkını hemen kavrıyorlar.

IYEC sertifikası alan eğitmenlerin bilgi ve becerilerini sürekli olarak artırmalarına yardımcı olmak için ilave eğitimlere onları motive ediyoruz ve bu ilave eğitimleri de sertifikalandırıyoruz. 
IYF bunların dışında yoganın sağlık üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak incelenmesini ve araştırılmasını da teşvik ediyor. Bunu sağlamak için hastaneler ve bilim insanları ile irtibattayız. 
Genel halk sağlığının bedensel ve zihinsel düzeylerde iyileştirilmesine yönelik gönüllü çalışmalarımızla uzun yıllardır yüzbinlerce insanın hayatına dokunduk ve fark yarattık.      
Dünya, üzerinde 210 ülke barındıran kocaman bir yaşam alanı. Her yerde insanlar var, farklı nedenlerle yoga yapıyorlar. Bu yoga severlerin birbirleri ile temasta olmalarını sağlamak için büyük bir iletişim ağı kurduk.  

Başkanım, IYF yaşamın her alanında var. Bunun sürdürülebilirliğini nasıl sağlıyorsunuz?
Etik değerlerimiz, çok çalışmamız ve yogaya gönül vermiş olmamız bu konunun temeli. Yoga insanı her yönden tamamlayan, geliştiren evrensel bir spordur. Diğer yandan biz yogaya spor diyerek yoga ve yoga severlerin üzerindeki tüm suistimalleri, yaftaları ve yanlış anlaşılmaları kaldırıyoruz; yogayı evrenselleştiriyoruz. 
Evrensel olan herhangi bir şey hep vardı, hep vardır ve hep var olacaktır; yani sürdürülebilirdir. 
Ayrıca IYF olarak belirlediğimiz standartlar da evrenseldir; standarttır fakat aynı zamanda herkese, her ortama ve her zaman dilimine uygundur. 
Bu söylediklerimizin sadece laf değil gerçek olduğunu, yıllar içindeki tecrübelerimizde gördük. 50 senedir Orijinal Yoga Sistemi’ni insanlığa sunuyoruz, 50 senede dünyada çok şey değişti fakat bizim uygulamalarımız ilk günkü kadar etkili olmaya devam ediyor.

Başkanım, bu durumda IYF’nin üye yapılanmasını da sormak istiyoruz, üyelerinizi neye göre alıyorsunuz?
Üye yapılanmamızı dünyada yoga yapan herkesi kapsayacak şekilde dizayn ettik. Kim nasıl yoga yapıyorsa yapsın IYF içinde kendine yer bulabilir. 
Uluslararası Yoga Federasyonu dünyadaki tüm yoga severlerin evidir, yuvasıdır. Bu evrende “Birlik yasası” var. “Yoga” da birlik demek, yani yoga çatısı altında tüm insanlık yuvasını bulabilir. Biz bu farkındalığı insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. O yüzden hiç kimseyi, yoga adı altında ne yaparsa yapsın, dışlamıyoruz; herkese kucak açıyoruz. 
Üyelerimiz olan organizasyonları güçlendiriyoruz ve yaygınlaşmaları için onları teşvik ediyoruz. Yoga Oyunları düzenliyorlar, bunun yanı sıra IYF’nin eğitmenlik programı olan IYEC’i de tüm üye organizasyonlarımız uyguluyor. Aramıza yeni katılan üyeler de en kısa sürede kapsamına alıyor. 
Ayrıca IYF’nin güçlü iletişim ağı sayesinde yoga severler sürekli birbirleri ile temasta olabiliyorlar.  
Yoga bir spor olmasına rağmen spor camiasında diğer müsabaka sporlarına göre daha az yer alıyor, bu konuda çalışmalarınız var mı?
Evet, yoganın müsabaka sporu olarak diğer branşlarda kurulmuş spor kulüplerine, yeni bir spor branşı olarak eklenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunu Türkiye’nin yanı sıra diğer pek çok ülkede de başlattık. Sadece yoga kulüpleri ya da yoga federasyonları değil, diğer spor alanlarında faaliyet gösteren pek çok organizasyonla da irtibattayız.  
Çünkü yoga tüm diğer sporların temelidir aslında. Sağlıklı ve fit bir beden, yüksek konsantrasyon ve kavrama gücü, beden-nefes-zihin koordinasyonu herhangi bir spor dalının olmazsa olmazıdır. Yoga uygulamaları ise her türlü sporcuyu bu alanlarda destekler. 
Bizim işimiz bu gerçeği diğer spor branşlarına anlatmak ve deneyimlemelerini sağlamaktır. Yoganın kendi branşlarına yapacağı yüksek katkıyı gördüklerinde, başarının da anahtarını ellerine almış olacaklar. 
Başkanım, son olarak 21 Haziran Uluslararası Yoga Günü için ne söylemek istersiniz?
Bu konuda daha önce de pek çok defa belirttiğimiz gibi, 21 Haziran maalesef Hinduizm’i yoga adı altında pazarlama günüdür. Gerçek yoga severlerin bu güne itibar etmediklerini biliyoruz. Bu günü kutlayanlara bakarsanız şunu görürsünüz; ya Hindistan konsoloslukları ya yoga altında zaten Hinduizm propagandası yapanlar ya da yogayı bilmeyen ama böyle bir gün varmış hadi etkinlik yapalım diyenler kutluyor. 
Gerçekten yoga yapan, yoganın değerini bilen ve onu suistimal etmekten kaçınanlar bu aldatmacanın da farkındalar. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN