MALATYA ‘A İMAR ve ISLAH –I- - Nurullah VAROL

MALATYA ‘A İMAR ve ISLAH –I-


Sevgili okurlarım! 
Yaşadığımız şehir olan Malatya, uzun yıllar sonra büyük şehir olma payesine ulaştı. Merkmez dahilinde 2 büyük ilçe belediyesiye bölünün bu şehir halkına dahpa iyi hizmet verebilmek için güçler ayrılığını tercih etti. Aradan geçen yıllar ve değişen isimler sonrasında kısmer büyüyen ve ilirleyen bu şehiri son bir kaç aydır ayrı bir gözle izledim. Merkez ile birlikte üç belediye arasında bir ayrın (övme ve yerme) yapmaksızın tüm şehri adımların yettiğince yürüyerek gözlemledim. 
Dünyanın her yerinde olduğu gibi ilimizde yeşilyurt üzerinden batına doğru açılarak büyüyor. Çalışmalarda bu çizgi üzerinde devam ediyor. Ediyor etmesine lakin şehirde yaşayan vatandaş hayat gailesinden bazı şeyleri belkide gözlemleyemediği için zemen zemen bu ilçe belediyelerine tepki gösteriyor. Bu noktaoa vatandaşı bir nebze bilgilendirmek için kalemimi elime almak zorunluluğunu hissettim. Malatya’mız geçmişten gelen bir sorun ile hala mücadele etmek zonda. İmar. 
İmar ve yerleşim sorunu ise bu günün değil bu şehrin geçmişinin günüme bir çığ ibi büyüterek yıktığı sorunu çözmek çok büyük zorlukları bereberinde getiriyor. Yeşilyurt umuzun batıya doğru ilerlerken önünde imara müsait arazilerinin olmasına karşin. Battalgazi ve Merkez belediyenin yerleşkesi bu açılıma müsait değil. Özellikle Malatyanın en eski yerleşim merkezi olan Battalgazi, tarih içerisinde nügusun artması ile içi içe karmaşık bir yerleşime sahne olmuş durumda. Tapusunu aldığı her haraziye ev yapan vatandan akrabalarının gelmesiyle ve çocuklarının ayrı eve sahip olmaları için yan yaya yapılaşmaya ve böylelikle mahalleler olaşmaya başlamış. Berabekrinre haklı olarak (zaruri) ihtiyaçların talebi ile elektrik, su ve kanalizasyon sorundaları geleceği planlayamayan (amca yeğen, hısım, akraba, arkadaş vs.) etkisiyle kamu tarafından kendilerine temin edilmiş. Lakin bu gün milenyum çağını yaşayan donyamızda belli projeler dahilinde kanunen şehirleşme planları bulunmaktadır. Dedesini, babasını, akrabalarını bırakıp gitmek insanımıza doğal olarak ağır ve zul gelmekte. 
Özellikle Battalgazi Belediyesinin son iki yılda imar konusunda verdiği mücadeleyi gözlerimle gördüm. Tek katlı (2 veya 3 ) evlerin içi içe olduğu, mahalle kültürünün hala devam ettiği bazı bölgelerde (yeniliği kapalı dimağların yoğun olduğu kesimlerde) yehirleşmek başı başına bir sorun.Öyle bir sorunki sevgili okurum, özellikle Şehit Fevzi Mahallesinin imarı Belediyeyi uzun süre uğraştıran bir çıkmaz halini aldı. Halkın kalbini kırmadan, hakkını yemeden ve yedirmeden o mahelleye girmek için (ıslah ve imerı) sayın başkanın ve ekibinin can hıraş mücadelesini takip ettim. Bu süreçte saygı değer başkanın “siyasi geleceğime sebeb olsa bile mu işi halledeceğim” dediğimi yakinen bilenlerden biriyim. Verilen bu mücadele art niyettiz tamamen Malatya halkının refah ve geleceği için miş, onuda gözlemlemenin mutluluğmu yaşıyorum.
Sevgili okurum; mücadele veriliyor ve gecikmelide olma Malatya insanına gelecek kısmende olunsa hazırlanıyor. Lakin bunun hem bedeni, hem zikni, hem de mali yükümlülüklerinin vatandaş olarak n kadarını bilebiliyoruz. Metduk, alt yapısı olmayan yerlerin ıslam ve imarının zorlu iş gücüyle beraber yüklü bir külfetide oluyor. O yerlerin alt yapısı, yolları, perk ve bahçe ile ifaade edilen yaşam alanlarınında bu belediyeye ve iktidara yüklü maddi külfetid Eleceğim, çocuklarımızın yaşayacağı danha güzel bir Malatya için el ele vermek zamanı şimdi.  Küçük çıkarların hayali ve planlarını bir kenara bırakıp  Malatyalı bilinciyle harekat etmme zamanı şimdi. Dededen, babadan kalma  70/90 yılık biralardan kurtulup zamana ve zemine uygun yerleşkelere geçme zamanı. En son yaşadığımız devremin etkisi hala belleklerimizde. O dönemde Battalgazi belediyesine gelen 1 trilyon Battalgazile dair yapılması planlanan hedefler neler?  Bu hedefimde doğru yürürken karlışalılan sorunlar neler? Gibi belli başlıklar etrafında yapacağım mülakatı sizlerle paylaşacağım.
O güne kadar selam muhabbet ve daim dua ile...... 
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
26Haz

NEDEN ve NASIL?

22Nis

VİCDANI KURUYAN BİR KITA

01Nis
27Mar

ŞEHRİNİN TAKİPÇİSİ!

15Mar