KKTC Cumhurbaşkanı Tatar:

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rumların Kıbrıs'ta 1974'te gerçekleştirdikleri toplu katliamlarda hayatını kaybeden Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Bugün ırkçılık tartışmaları yapılmıştır. Irkçılığın kimler tarafından nasıl yapıldığını işte burada en yalın örneği ile hep birlikte müşahede etmekteyiz' dedi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rumların Kıbrıs’ta 1974’te gerçekleştirdikleri toplu katliamlarda hayatını kaybeden Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün ırkçılık tartışmaları yapılmıştır. Irkçılığın kimler tarafından nasıl yapıldığını işte burada en yalın örneği ile hep birlikte müşahede etmekteyiz” dedi.

Kıbrıs’ta Rumların 1974 yılında Kıbrıslı Türklere yönelik gerçekleştirdikleri toplu katliamlar sonucu hayatlarını kaybeden Muratağa-Sandallar ve Atlılar şehitleri için anma töreni düzenlendi. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Hamza Ersan Saner, Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, askeri erkan, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı. Muratağa-Sandallar Şehitliği’nde Cumhurbaşkanı Tatar’ın şehitliğe çelenk koymasıyla başlayan törende saygı duruşu ve saygı atışı yapılırken, İstiklal Marşı’nın okunması eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda çok önemli mücadeleler verdiğini anımsatarak 14 Ağustos 1974’te Muratağa-Sandallar ve Atlılar katliamının dünyanın gördüğü en feci, en acı ve örneklerinin ilklerinden olan bir katliam, soykırım olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, bebekler, ilkokul çocukları, yaşlı nine ve dedelerin hiç ayrım yapılmadan kurşuna dizilerek toplu mezarlara gömüldüklerini hatırlattı. Geçmişte Kaymakamlık düzeyinde yapılan törenleri eleştiren Cumhurbaşkanı Tatar, tarihin gizlenmesi için yapılan bir takım çalışmalar olduğunu, bütün bunların bir bakıma unutturulmasının istendiğini, bir barışa bir anlaşmaya yardımcı olmaya çalışmak için bir takım uğraşların olduğunu söyledi.

"Artık gerçeklerin görülmesi gerek"

Gelinen aşamada artık gerçeklerin görülmesi gerektiğini, çünkü Kıbrıs’ta bu mücadelenin devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bugün ırkçılık tartışmaları yapılmıştır. Irkçılığın kimler tarafından nasıl yapıldığını işte burada en yalın örneği ile hep birlikte müşahede etmekteyiz” dedi.

Kendilerinin tek uğraşı ve mücadelesinin 1960 anlaşmalarından sonra elde edilen hakların korunabilmesi olduğuna işaret eden Tatar, eşitlik temelinde bir anlaşma için yapılan bu mücadelede, Kıbrıs Türk halkının ayrı bir halk olduğu ve dolayısıyla ayrı bir halk olarak egemenliğin kabul edilmesi, var olan egemenliğin kabul görmesi ile Kıbrıs’ta adil, kalıcı, sürdürülebilir bir anlaşmaya ancak iki devletlilik temelinde ulaşılabileceğini vurguladı.

“50 yıldır ortaya konan iyi niyet karşılık bulamadı”

Cumhurbaşkanı Tatar, 50 yıldır devam eden federal anlayış görüşmelerinde hiçbir neticeye ulaşılamadığını, Kıbrıs Türk tarafının büyük bir iyi niyet ortaya koyduğunu ifade ederek Kıbrıs Türklerinin ortaya koyduğu iyi niyetin bunca zamandır karşılık bulamadığını dile getirdi. Bu şekilde bir anlayışla görüşmelerin sürdürülmesinin kendilerine göre akılcı olmadığını ifade eden Tatar, yeni siyaset, yeni vizyon, iki devlet temelinde, egemenlik temelinde olabileceğine dikkat çekti.

Törende şehit torunu Ayşe Güler Akın’ın şiir okuması sonrasında şehit aileleri adına Muratağa Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır da konuşma yaptı. Tören, şehitliğin ziyareti ve dua okunmasıyla son buldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN