Ağbaba 'Yoncalı Barajı Sulama Kanallarının İhalesi Yapılsın'

Ağbaba 'Yoncalı Barajı Sulama Kanallarının İhalesi Yapılsın'

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

KLASİK AKP YATIRIM ANLAYIŞI: YİNE SU TOPRAĞA, TOPRAK SUYA BAKACAK

AĞBABA; “YONCALI BARAJI SULAMA KANALLARININ İHALESİ YAPILSIN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Yoncalı Barajı gövde inşaatı bitimi yaklaşırken, sulama kanallarının ihalesinin yapılmamasını eleştirerek “Daha önce Boztepe ve Kapıkaya Barajlarında da aynısını yaptılar. Barajı bitirip sulama kanalı yapmamak dünyada bir ilk olsa gerek”dedi.

ARGUVAN’DA 23 MAHALLE SUYA KAVUŞACAK

Arguvan bölgesinde 174 bin dekar araziyi suyla buluşturacak olan Yoncalı Barajı 26 yıldır bitirilmeyi bekliyor. Arguvan’a bağlı Akören, Alhasuşağı, Armutlu, Asmaca, Aşağısülmenli, Bozan, Çavuş, Çevreli, Ermişli, Eymir, Gökağaç, Gümüşlü, Güngören, İsaköy, Karahöyük, Kızık, Kömürlük, Kuyudere, Morhamam, Tarlacık, Tatkınık, Yeniköy, Yukarısülmenli bölgelerinin sulamasını gerçekleştirecek Yoncalı Barajı’nda gövde inşaatı bitime yaklaşırken, sulama kanallarının ihalesinin bile yapılmamış olması Arguvanlıları kara kara düşündürüyor.

DİLİMİZDE TÜY BİTTİ

Konuyu daha önce defalarca TBMM’de gündeme getiren, sorunu ilgili bakanlara ileten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada, sulama kanallarının ihalesini yapmak için neyin beklendiğini sordu.Ağbaba; “Malatya barajlar ve sulama konusunda büyük talihsizlikler yaşayan şehirlerden biri.Kale-Kapıkaya (Turgut Özal) Barajı ve Yazıhan-Boztepe (Recai Kutan) Barajı  gövde inşaatları tamamlanıp sulama kanalları yapılmadığı için milyonlarca lira gelir kaybı yaşandı.Sulama kanalları baraj ile birlikte bitirilmiş olsaydı ne köylüler mağdur edilecek, ne de ekonomik kayıp ortaya çıkacaktı. O dönem de dilimizde tüy bitti, defalarca sulama kanalları ihalesinin yapılmasını istedik ama yapılmadı. Şimdi görünen o ki aynı sorunla Yoncalı Barajı’nda da karşılaşacağız. Yoncalı Barajı’nın tam olarak faaliyete geçebilmesi için 10 km. uzunluğundaki isale tüneli ile sulama kanallarının yapılması gerekiyor. Tünel ihalesi gerçekleştirildi ancak yapımında sorunlar yaşanıyor. Sulama kanalları ise henüz ihale dahi edilmedi” ifadelerini kullandı.

BARAJ BİTSE BİLE ARGUVANLILARIN ÇORAK TOPRAKLARI SULANAMAYACAK

Suyun toprağa, toprağın suya bakarak dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama ile yine karşı karşıya kalınacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Yoncalı Barajı ile ilgili konuşmasını hatırlatarak, “Sayın Bakan 31 Aralık 2017 saat  16.59’da barajın bitirileceği müjdesini vermişti. Yüklenici bitirmediği takdirde Arguvan’a okul yapma sözü vermişti. Milletvekilleri “Arguvan artık düğün bayram yapsın.” dediler ama görünen o ki 26 yıldır bitirilemeyen barajın bitirilmesi yine yıllar alacak. Üstelik baraj bitse bile Arguvanlılar yine suya kavuşamayacak. Arguvanlılar düğün bayram yapmıyor, ağıt yakıyor. AKP, yıllardır Malatya halkına tutmayacağı sözler veriyor. AKP demek , insanların hayalleriyle oynamak demektir.İtibarda tasarruf olmaz diyerek Beştepe’ye kışlık, Marmaris’e yazlık, Malazgirt’e Otağ Saray yaptıranlar,13 uçakları varken 14’ncü uçakla ilgilenenler, halkın kuruyan mahsulünü de, Arguvan’ın çektiği çileyi de bilmezler.Tasarruf tedbirleri ile yıllardır ertelenen Yoncalı Barajı AKP’nin beceriksizlik yapılarından biridir” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN