Ağbaba Sulama Birlikleri Deli Dumdul Oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sulama Birlikleri Deli Dumdul Oldu. Su Kullanandan da Kullanmayandan da Para İstiyor

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "Sulama Birlikleri Deli Dumdul Oldu. Su Kullanandan da Kullanmayandan da Para İstiyor"

Milletin Efendisi Köylü, Sulama Birliklerinin Kölesi Oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya’nın en önemli sorunlarının başında sulama geldiğini belirterek, “Su sorunlarına sulama birliği sorunları eklendi.Çözüm için kurulan birlikler üreticinin kabusu haline geldi”dedi.

Akp Herşeyi Yanlış Anladığı Gibi Bunu Da Yanlış Anladı
Ağbaba yaptığı açıklamada; “Malatya tarım kenti. Çok önemli ürünler yetişiyor.Ancak yaz ayları gelince üreticinin her derdine ilave bir dert daha ekleniyor,sulama. Milletvekili olduğum günden beri hem mecliste hem de değişik platformlarda sulama sorununu gündeme getiriyorum. Kanalizasyonla sulama ayıbını haykırıyorum.Yıllardır devam eden sulama sorunlarına bir de Sulama Birlikleri sorunu eklendi.Aslında birlikler seçilmişler tarafından yönetildiğinde de ciddi krizler yaşanıyordu. Ancak bu sorunlara şimdi bir de atanmışlar tarafından ‘borç bitirme hırsı’ eklendi. Biz ‘sulama birlikleriyle ilgili çarpıklıklar düzeltisin’ dedik, AKP her şeyi yanlış anladığı gibi bunu da yanlış anlayıp,2018 yılında birlikleri DSİ’ye devretti.Başlarına DSİ’de çalışan mühendisler getirildi. Birliklerde seçilmiş başkanlar varken olan sulama ücreti, mühendisler atandıktan sonra bazı yerlerde 1,5 bazı yerlerde 2 kat arttı” İfadelerini kullandı.

Önce İcraya Verdiler, Sonra ‘Pardon’ Dediler
“Sorun sadece sulama ücretlerinin artması değil” diyen Ağbaba, “Battalgazi ve Derme Sulama birlikleri 31 Aralık 2020’de 1 yıllık borç vadesi dolan üreticileri 15-20 gün sonra icraya verdi. 200-300 Liralık borçlar için bile icra kağıdı gönderildi. Gelen tepkiler üzerine lütfedip avukat ücreti ödenmemesi kararlaştırıldı. Çiftçi kendi bahçesine 40-50 bin lira para vererek su kuyusu açtırıyor,elektrik parasını kendisi ödüyor. İşte sulama birlikleri bu kuyulardan para istiyor.Kendi emeğinle, kendi paranla kuyu açtıracaksın, üstüne bir de sulama birliğine her yıl para ödeyeceksin.Oysa kuyular birliklerin suyunu azaltmıyor, kamu zararı oluşmuyor ama yine de para isteniyor. Deli dumrul gibiler.Su kullansan da kullanmasan da para ödüyorsun.”dedi.
Borçlu Birlik Borçsuzla Birleştirildi Şimdi Herkes Borçlu
Birliklerin birleştirilmesinin de ciddi rahatsızlık yarattığını kaydeden Ağbaba, “En çok şikayet gelen yerlerin başında Yazıhan geliyor. Yazıhanlı üreticiler dertli.Yazıhan Sulama Birliği’nin 2018 öncesi 1 kuruş borcu yokken ve kasasında da parası varken şimdi çok yüksek miktarda borcu var. Battalgazi Sulama Birliği’nin ise  kötü yönetimden kaynaklı 10 milyon liraya yakın borcu vardı.Yazıhan ve Battalgazi Sulama Birliklerini birleştirildi.Battalgazi’nin borcunu Yazıhan’a da ödettirdiler. Yazıhan çiftçisinin suçu ne? Madem birleştiriyorsun Battalgazi Sulama Birliği’nin SSK-Maliye borçlarını silseydiniz. Bu borçları üreticinin üzerine neden yıkıyorsunuz? İşini iyi yapan birlik kötü yapan birlik tarafından cezalandırılıyor. Birleşme sonrası çiftçilerin su ödemeleri arttı. Sistemli çalışan birlikler  de bu uygulamadan rahatsız.Bu şartlarda nasıl  iş yapsın, nasıl kanal açsın, boru döşesinler? Hem üreticiler hem birlikler çıkmaz içinde. Bu soruna mutlaka çözüm bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN